Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/Нота Колбі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«НОТА КОЛБІ» (назва від імені автора — держ. секретаря США Бейнбріджа Колбі) 10 серпня 1920 відображала офіц. позицію США щодо польсько-радянської війни 1920, майбутнього Росії й опосередковано Української Народної Республіки. З початком польсько-укр. наступу на Київ (25 квітня 1920) амер. адміністрація Т.-В.Вільсона займала роль стороннього спостерігача. Голова місії УНР в США Ю.Бачинський 12 травня 1920 звернувся до США з проханням визнати Україну як незалежну д-ву. Спроби уряду УНР отримати підтримку від США були безуспішними. США, незважаючи на наполягання західноєвроп. д-в і Польщі, зволікали з офіц. викладенням своєї позиції щодо польсько-рад. війни 1920. Амер. керівники не хотіли, аби польсько-рад. війна 1920 була винесена на розгляд міжнар. мирної конференції, що означало б, з одного боку, визнання більшовизму, а з другого — могло призвести до розчленування Росії. Офіц. позиція США була викладена 2 серпня 1920 держ. секретарем США Б.Колбі в конфіденційній телеграмі-відповіді на запит посла Італії в США. Телеграму розіслали в посольства США у Великій Британії, Франції, Італії та Польщі. Держ. департамент США прийняв рішення 10 серпня 1920 про оприлюднення дещо розширеної і відредагованої відповіді Б.Колбі під назвою «Американська нота щодо ситуації в Польщі».

Нота була надрукована 11 серпня 1920 в амер. газетах. Головна її теза — невизнання рад. влади і неприйняття розчленування Росії. Нота проголошувала, звинувачуючи РСФРР в експорті революції, що уряд США «не може визнати цих правителів Росії як уряд». У ноті декларувалася «територіальна недоторканність і дійсні кордони Росії». Кордони мали обіймати всю територію колиш. Російської імперії, за винятком Фінляндії, етнічної Польщі і тієї території, що, за домовленістю, може скласти частину Вірм. д-ви. США визнавали законним прагнення до незалежності лише цих народів. Розчленування Росії не входило в плани амер. адміністрації. Уряд УНР висловив через укр. дипломатичну місію в Данії свій рішучий протест проти «Н.К.» Нота від 10 серпня 1920 остаточно перекреслила сподівання С.Петлюри й уряду УНР на можливе визнання і допомогу з боку США.

Ризький мирний договір між РСФРР і УСРР та Польщею (18 березня 1921) перекреслив сподівання США щодо майбутнього облаштування Європи.

Література

[ред. код]

Історія міжнародних відносин України (1917—1992). Львів, 1992;

  • Павлюк О. Боротьба України за незалежність і політика США. К., 1996;
  • Держалюк М.С. Міжнародне становище України та її визвольна боротьба у 1917—1922 рр. К., 1998;
  • Камінський Є., Дашкевич А. Політика США щодо України: Витоки. Концептуальні основи. Практична еволюція. К., 1998.

Джерела

[ред. код]

Автор: Б.М. Гончар.; url: http://history.org.ua/?termin=Nota_K; том: 7