Віомарк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віомарк
Народивсяневідомо
Помер825
·вбивство
Національністьбретонець
Діяльністьмонарх
Титулкороль Бретані
Термін822—825 роки
ПопередникМорван
Наступникліквідовано
БатькоМорван

Віомарк (*Wiomarc'h, д/н — 825) — король Бретані у 822825 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Про походження достиеменно невідомо. Низка дослідників висловлюють думку, що Віомарк був сином Морвана, який 818 року об'єднав практично усю Бретань. Втім проти цієї гіпотези є значні зауваження. Про початок діяльності нічого невідомо. Знано, що після загибелі Морвана між 8181 та 822 роками очолив повстання проти франків.

Вважається, що у 822 році Віомарка було визнано володарем Бретані усіма меншими державами регіону. Протягом 822—823 років він успішно протидіяв намірам Ламберта I, графа Нанту і маркграфа Бретонського, придушити спротив діям Франкської імперії.

824 року до Ренну прибув зіз значним військом особисто імператор Людовик I. Проти Віомарка, що обрав базою Думнонію, виступили три війська на чолі з імператором та його синами Піпіном і Людовиком. В результаті значна частина Бретані була сплюндровано, проте франки не досягли остаточного розгрому Віомарка. Разом з тим останній теж не мір чинити спротив. У травні 825 року на чолі бретонських машт'єнів (володарів) прибув до Аахена, де отримав помилування Людовика I та визнав його зверхність. Втім незабаром Віомарка було підступно вбито Ламбертом I. після цього встановлено владу франків над усією Бретанью.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Noël-Yves Tonnerre Naissance de la Bretagne. Géographie historique et structures sociales de la Bretagne méridionale (Nantais et Vannetais) de la fin du VIIIe à la fin du XIIe siècle, Presses de l'Université d'Angers Angers (1994) ISBN 2903075589.
  • René Poupardin, Ludovico il Pio, in «Storia del mondo medievale», vol. II, 1999, pp. 558—582.