Гаві (вино)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вино Gavi DOCG

Гаві (італ. Gavi) або Кортезе ді Гаві (італ. Cortese di Gavi) — італійське біле вино, виробляється у виноробній зоні Гаві DOCG у регіоні П'ємонт. Вважається кращим білим вином цього регіону.

Історія[ред. | ред. код]

Сорт винограду кортезе, з якого виробляють гаві, вирощують у регіоні щонайменше з XVII сторіччя. У ХХ сторіччі виноградники постраждали від епідемії філоксери, але були відновлені. У 1974 році виноробна зона Gavi отримала категорію DOC[1], у 1998 році категорію DOCG[2].

Виноробна зона[ред. | ред. код]

Виноробна зона включає наступні муніципалітети Гаві, Нові-Лігуре, Тасароло, Бозіо, Каррозіо, Франкавілла-Бізіо, Пастурана, Пароді-Лігуре, Капріата д'Орба, Сан-Кристофоро та Серравалле-Скривія. Загальна площа виноградників — більше 1400 гектарів[3]. Клімат помірно-континентальний, з досить прохолодною зимою та спекотним літом та вітрами, які дуть з боку моря.

Опис[ред. | ред. код]

Вино гаві є моносортовим вином, воно повинно складатись виключно з сорту винограду кортезе. Виробляються у різних варіантах:

  • сухі тихі вина;
  • італ. frizzante — ігристі вина з тиском газу пляшці від 1 до 2,5 атмосфер;
  • італ. spumante — ігристі вина з тиском у пляшці більше 3 атмосфер. Якщо на етикетці вина присутній напис італ. riserva, це означає що вино додатково витримувалось у пляшці протягом певного періоду (від 6 місяців до 2 років). Також етикетка може містити назву комуни, у якій розташований виноградник. якщо вино було вироблене у комуні Гаві, воно може мати назву італ. Gavi di Gavi.

Вино блідо-солом'яного кольору. Аромат складний — вирізняються цитрусові, білі фрукти, мигдаль на медовому фоні. Смак свіжий, фруктовий, з відчутною кислотністю та мінеральною складовою. Вживається у якості аперитива, гарно поєднується з стравами з овочів, морепродуктів, супами, деякими м'якими сирами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Vino Cortese di Gavi D.O.C.G. www.elidio.com. Архів оригіналу за 24 грудня 2017. Процитовано 23 грудня 2017.
  2. Azienda Stefano Massone and Gavi DOCG, the great white wine of Piedmont. www.marcdegrazia.com. Архів оригіналу за 24 грудня 2017. Процитовано 23 грудня 2017.
  3. Gavi 972 [Архівовано 23 травня 2019 у Wayback Machine.](італ.)