Гаурібіданурська радіообсерваторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаурібіданурська радіообсерваторія

Країна  Індія
Організація Raman Research Instituted і Indian Institute of Astrophysicsd
Сайт: iiap.res.in/centers/radio

Гаурібіданурська радіообсерваторія. Карта розташування: Індія
Гаурібіданурська радіообсерваторія
Гаурібіданурська радіообсерваторія
Гаурібіданурська радіообсерваторія (Індія)
Мапа

CMNS: Гаурібіданурська радіообсерваторія у Вікісховищі

Гаурібіданурська радіообсерваторія (англ. Gauribidanur Radio Observatory) — індійська радіообсерваторія, розташована в Гаурібіданурі, в 100 км на північ від Бенгалуру. Вона управляється спільно Дослідницьким інститутом Рамана та Індійським інститутом астрофізики. Обсерваторія функціонує з 1976 року.

Дослідження[ред. | ред. код]

Обсерваторія використовється для вивчення різних аспектів астрофізики Сонця, галактик і пульсарів.

Тут були отримані перші двовимірні зображення радіовипромінювання від повільно змінюваних дискретних джерел у зовнішній сонячній короні, проведено огляд усього неба на частоті 34,5 МГц в діапазоні схилень від -30° S до 60° N, досліджено низькочастотні рекомбінаційні лінії вуглецю в астрофізичних джерелах. Також тут проводилися дослідження газових залишків зоряних вибухів і міжгалактичного простору. В даний час дослідження спрямовані на пульсари.

Обладнання[ред. | ред. код]

Обсерваторія Гаурібіданур має 6-метровий радіотелескоп, радіогеліограф, радіоспектрограф високої роздільної здатності та гравітаційну лабораторію.

Гаурібіданурський телескоп[ред. | ред. код]

Гаурібіданурський телескоп — радіотелескоп декаметрових хвиль. Він складається з 1000 диполів, розташованих у формі літери «Т». Його східно-західний рукав простягається на 1,4 км, а південний рукав - на 0,5 км[1].

Гаурібіданурський радіогеліограф[ред. | ред. код]

Гаурібіданурський радіогеліограф — це радіогеліограф, який використовується для отримання двовимірних зображень зовнішньої сонячної корони на частотах 40-150 МГц. Діє з 1997 року. Він складається з 192 диполів, розташованих у Т-подібній конфігурації[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gauribidanur Telescope. The Indian Institute of Astrophysics. Процитовано 25 серпня 2014.
  2. Gauribidanur Radio Heliograph. The Indian Institute of Astrophysics - Gauribidanur Radio Heliograph. Процитовано 25 серпня 2014.