Головківка (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ФК «Головківка»
Повна назва Футбольний клуб «Головківка»
Засновано 2010
Населений пункт с. Головківка
Олександрійського району
Кіровоградської області, Україна Україна
Стадіон «Головківський», с. Головківка
Вміщує 580 (628 після реконструкції)[1] [2]
Президент Україна Україна Згама Віталій Миколайович
Головний тренер Україна Україна Азаров Віталій Васильович
Ліга Чемпіонат Кіровоградської області
Домашня
Виїзна

Футбольний клуб «Головківка» — український аматорський футбольний клуб з села Головківка Олександрійського району Кіровоградської області. Виступає у першій групі чемпіонату Кіровоградської області та у першій групі чемпіонату Олександрійського району. Утворений в 2010 році. Домашні матчі команда проводить на стадіоні «Головківський» місткістю 628 місць (до реконструкції 580 місць). Президент клубу — Віталій Миколайович Згама. Почесний президент клубу — Анатолій Іванович Кузьменко. Генеральний спонсор — Товариство з обмеженою відповідальністю «УкрАгроКом».

Історія[ред. | ред. код]

У 2010 році, коли був юридично зареєстрований ПФК «УкрАгроКом», у керівників клубу виникла ідея створити традиційну сільську команду села Головківки, у якій могли б виступали і вдосконалювати свою футбольну майстерність місцеві вихованці. Ініціатором створення цієї команди був Віталій Миколайович Згама і в 2010 році був юридично зареєстрований ФК «УкрАгроКом-2» (с. Головківка), який почав свої виступи в чемпіонаті Кіровоградської області у групі ІІ (Схід). Цей чемпіонат команда впевнено виграла, не зазнавши жодної поразки і лише раз зігравши у нічию. Також в 2010 році команда виграла Кубок Олександрійського району на приз газети «Сільський Вісник», що розігрувався вперше.

Стадіон «Головківський»
Після фінальної гри чемпіонату Олександрійського району, 2011 рік

У 2011 році команду було реорганізовано в ФК «Головківка», і вона припинила виступи на обласній арені. Також в 2011 році головківці виграли чемпіонат Олександрійського району, що проводився вперше, перегравши у фінальному матчі ФК «Сатурн» (с. Червона Кам'янка) з рахунком 9:1. А в фіналі Кубка Олександрійського району на приз газети «Сільський Вісник» в серії післяматчевих пенальті поступилися ФК «ОЛК» (с. Войнівка) з рахунком 6:5 (основний час 1:1).

У 2012 році ФК «Головківка» поновив виступи на обласній арені, взявши участь в чемпіонаті Кіровоградської області у групі ІІ (Схід). Також команда взяла участь в чемпіонаті Олександрійського району, який у підсумку виграла. У розіграші Кубка Олександрійського району на приз газети «Сільський Вісник», команда вибула з боротьби на стадії півфіналу, поступившись «ОЛК» (с. Войнівка) з рахунком 0:3. А в розіграші Кубка Кіровоградської області ФК «Головківка» вибув з боротьби на стадії 1/16 фіналу, поступившись ФК «Арсенал» (м. Кіровоград) з рахунком 1:0. Цього року в чемпіонаті області команда посіла 5 місце з 7 команд в своїй групі, що змусило керівництво клубу піти на зміни у тренерському штабі команди.

У 2013 році тренером клубу став вихованець головківського футболу Богдан Анатолійович Куруп, який не тільки тренував команду, але і грав у її складі. До команди було залучено юних головківських вихованців, а також вихованців футболу Олександрійщини. Команда взяла участь у вищому дивізіоні чемпіонату Кіровоградської області — в групі І, де серед 9 команд посіла 6 місце. ФК «Головківка» взяв участь в розіграші Кубка Кіровоградської області і дійшов до стадії 1/4 фіналу, де поступився кіровоградському «Ікару» з рахунком 0:3. Також команда взяла участь в чемпіонаті Олександрійського району, де головківці стали чемпіонами. У Кубку Олександрійського району ФК «Головківка» у півфіналі поступився червонокам'янському «Сатурну» з рахунком 4:3.

У 2014 році головним тренером команди став екс-гравець ФК «Полтава», ПФК «Олександрія», білоруських «Нафтана» (Новополоцьк) та «Білшини» (Бобруйськ) Віталій Васильович Азаров. Віталій Азаров не тільки тренував команду, але і грав у її складі. Богдан Куруп залишився тренером та гравцем команди. До команди було залучено ще більше юних вихованців головківського футболу та багато досвідчених вихованців олександрійського футболу. Під орудою Віталія Азарова команда посіла 4 місце серед 8 команд у чемпіонаті Кіровоградської області (група І) та дійшла до 1/8 фіналу Кубка Кіровоградської області, поступившись кіровоградському «Олімпіку» з рахунком 1:3. В чемпіонаті Олександрійського району ФК «Головківка» став чемпіоном, а також здобув Кубок Олександрійського району, який команда не вигравала з 2010 року, перегравши олександрійський «Кристал» з рахунком 5:0. У листопаді 2014 року ФК «Головківка» став володарем Суперкубка Олександрійського району, здобувши перемогу над ФК «Зарічне» (Новий Стародуб) з рахунком 6:3 [3].

Досягнення[ред. | ред. код]

  • Чемпіон Олександрійського району серед команд першої групи: 2011, 2012, 2013, 2014
  • Володар Кубка Олександрійського району на приз газети «Сільський Вісник»: 2010, 2014
  • Фіналіст Кубка Олександрійського району на призи газети «Сільський Вісник»: 2011
  • Віце-чемпіон Кіровоградської області: 2015
  • Бронзовий призер чемпіонату Кіровоградської області: 2016
  • Фіналіст Кубка Кіровоградської області: 2015[4]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Відкриття нового стадіону. Архів оригіналу за 27 лютого 2015. Процитовано 27 лютого 2015.
  2. Історична довідка. Архів оригіналу за 27 лютого 2015. Процитовано 27 лютого 2015.
  3. Суперкубок району у ФК «Головківка»!. Архів оригіналу за 10 лютого 2015. Процитовано 28 лютого 2015.
  4. Фінал Кубку Кіровоградської області. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 13 травня 2015.