Гора Малий Ай-Тодор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гора Малий Ай-Тодор

Гора Малий Ай-Тодор — невелика гостра гірська вершина в Криму між Шархинським мостом і Малим Маяком.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Гора знаходиться біля траси «Алушта — Ялта», поруч з поворотом на Шархинський кар'єр на схід від мосту. Зі сходу, півдня і заходу підніжжя вершини охоплює селище Малий Маяк (Біюк-Ламбат). На вершині гори — середньовічне укріплення (храм)[1].

На вершину гори можна потрапити стежкою від невеликої височини над Малим Маяком, що носить назву Трампет[2]. Стежка виводить на саму вершину (44 ° 37.066'С 44 ° 37.066'С). На вершині — храмовий майданчик. Тут знаходиться розкритий розкопками фундамент храму (5х7,5 м згідно Фірсову); встановлено декілька хрестів (зокрема, у вівтарній зоні і в місці входу в храм). Поруч з ними — геодезичний знак. У назві вершини Ай-Тодор — Святий Федір — можливо відображений небесний покровитель в честь якого був освячений храм, напевно це або Феодор Стратилат, або Феодор Тирон.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Горный Крым. Атлас туриста / ГНПП «Картографія», Укргеодезкартографія ; ред.: Д. И. Тихомиров, Д. В. Исаев, геоинформ. подгот. Е. А. Стахова. — К. : ДНВП «Картографія», 2010. — 112 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Це середньовічне укріплення описано в ряді науково-популярних видань, так в книзі першого дослідника пам'ятника Л. В. Фірсова «Ісари» воно фігурує як Малий Ай-Тодор, а в книзі А. В. Іванова «Фортеці і замки Південного берега Криму» — під назвами Малий Ай-Тодор і Ай-Тодор II.
  2. початок стежки (44 ° 36.956'С 34 ° 21.552'В), на краю поля; тут встановлено хрест, одна з стежок звідси підіймається на лісисту вершину Трампет.