Гунценгаузен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гунценхаузен)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гунценхаузен (нім. Gunzenhausen) — місто в Німеччині, в землях Баварії.

Підпорядкований адміністративному округу Середня Франконія. Входить до складу району Вайссенбург-Гунценгаузен. Населення становить 16 160 осіб (на 31 грудня 2010 року) .Займає площу 82,73 км². Офіційний код — 09 5 77136' '.

Місто поділяється на 14 міських районів.

Гунценхаузен — батьківщина відомого середньовічного астронома Маріуса Сімона.

Пам'ятки архітектури[ред. | ред. код]

Вежа Бластурм[ред. | ред. код]

У місті є Вежа Бластурм, яка являє собою старовинні міські ворота, що розташовані в старій частині Гунценхаузена. Це єдині міські ворота, які вистояли після численних боїв протягом всієї історії існування міста. Вежа Бластурм була побудована у 1466 році. Її висота становить 33 метри. У 1603 році були проведені значні будівельні роботи, в результаті яких до споруди було прибудовано ще кілька поверхів. Вежа Бластурм має восьмикутну структуру з багатокутним дахом, яку вінчає міський ліхтар. У її східному і західному боці досі розташовані залишки старовинної міської стіни, які, як і сама вежа, знаходяться під охороною.

Палац Гейденаб[ред. | ред. код]

Гейденаб являє собою колишній палац міста. Архітектурний комплекс розташований на розі вулиць Вейсенбургер і Кірченплац за адресою Ринкова площа 49. На сьогодні палац є представником архітектури бароко і входить до списку історичних пам'яток Баварії. Палац був споруджений у 1748 році з метою використання як ратуші, але через відсутність необхідних фінансових коштів його функціональне застосування було змінено. Так, у 1750 році будівництво було продовжено з деякими змінами в проекті.

Палац представлений у вигляді двоповерхової будівлі з рустованими кутами і прямокутними виступами. Першим власником Палацу був граф Ернст фон Гейденаб, на честь якого і було названо споруду. З 1937 року, Гейденаб виконував роль міського музею, а також Музею доісторичної та ранньої історії міста. З 1981 року в палаці знаходиться філія комерційного банку.

Міста-побратими[ред. | ред. код]

Уродженці[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б archINFORM — 1994.

Посилання[ред. | ред. код]