Дві нові науки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дві нові науки
Дата створення / заснування 1500[1]
Зображення
Назва італ. Discorsi e dimostrazioni matematiche, intorno à due nuoue ſcienze attenenti alla mecanica & i movimenti locali
Автор Галілео Галілей
Місце публікації Лейден[1]
Країна походження Італія
Мова твору або назви італійська
Дата публікації 1638[1]
Статус авторських прав 🅮 і 🅮
CMNS: Дві нові науки у Вікісховищі

«Математичні міркування та демонстрації про дві нові науки» (ітл. Discorsi e dimostrazioni matematiche, intorno à due nuove scienze) — це остання книга Галілео Галілея, опублікована в 1638, в яку увійшла більша частина його робіт за останні 30 років від смерті дослідника. Книга закладає основи механіки як науки, чим знаменує кінець аристотелевської фізики й початок сучасної науки. Часто твір перекладають у скороченому вигляді як «Дві нові науки»; в інших випадках, як «Діалоги про дві нові науки» або «Міркування про дві нові науки».

У книзі діють ті ж головні герої, що з його попередньої книги «Діалоги про дві вищі системи світу» у Венеції, але з певними видозмінами. Симпліцій, зокрема, більше не є впертим та досить щільним аристотеліанцем; якоюсь мірою він представляє мислення Галілея на ранній стадії. Так само як Сагредо — проміжний етап, а Сальвіаті продовжує представляти Галілея того часу.

Посилання[ред. | ред. код]

Твір англійською мовою.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Berry A. A Short History of AstronomyLondon: John Murray, 1898.
  2. Two New Sciences. galileoandeinstein.physics.virginia.edu. Процитовано 24 липня 2022.