Дива XXI століття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дива XXI століття
італ. Le meraviglie del duemila
Жанр науково-фантастичний роман
Тема подорожі у часі
Автор Еміліо Сальгарі
Мова італійська
Опубліковано 1907
Країна  Італія

«Дива XXI століття» (італ. Le meraviglie del duemila, також — італ. Le meraviglie del 2000) — науково-фантастичний роман, написаний італійським письменником Еміліо Сальґарі та виданий у 1907 році. Прозовий твір відносять до жанру наукового роману та вважають прикладом італійської протонаукової фантастики.[1] У центрі сюжету — подорож у майбутнє.

Історія публікації[ред. | ред. код]

Роман, що вийшов 1907 року у видавництві Bemporad і підписаний з договірних причин псевдонімом Ґвідо Альтьєрі, уявного племінника автора, пізніше був розширений і перевиданий за підписом Сальґарі у видавництві Donath.[2]

У 1909 році під впливом футуризму, культурного руху, що вибухнув у той час в Італії, роман був запропонований композитору Джакомо Пуччіні для мелодраматичної транспозиції; цей проєкт, однак, так і не побачив світ.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Двом чоловікам, завдяки відкриттю активної речовини дивної екзотичної рослини, яка призупиняє життєві функції, вдається здійснити подорож у часі на добру сотню років, перемістившись з 1903-го у 2003-й.

Вони опиняються в глибоко зміненому суспільстві й таким чином знайомляться зі світом, населеним летючими машинами, підземними та швидкісними поїздами, підводними містами та багатьма іншими технологічними дивами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Riccardo Valla (2000). La fantascienza italiana (seconda parte). Процитовано 22 лютого 2010.
  2. а б Claudio Gallo, Giuseppe Bonomi (2011). У Rizzoli. Emilio Salgari, La macchina dei sogni. с. 460. ISBN 978-88-586-2802-7.

Посилання[ред. | ред. код]