Дмитрові острови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дмитрові острови — 15 (п'ятнадцать) невеликих островів на Дніпрі, що були розташовані нижче Кізлева та Ткачева островів, та вище Ненаситецького порогу.

З Дмитрових островів були відомі: Солоней, Ракови, Бібліє, Кверко, Жидівський, Майстрів.

Всі вони скупчились безпосередньо перед Ненаситецьким порогом.

Усі складені з піску та каменю та всі вкриті лозою.

Жидівський острів[ред. | ред. код]

Жидівський острів названий так через те, що на ньому ховали тих євреїв, які, пливучи по Дніпру, іноді гинули коло Ненаситецького порогу.

Майстровий острів[ред. | ред. код]

Майстрів острів здобув собі назву через те, що на ньому колись жили майстри, які майстрували з розбитих у порозі плотів добрі рибальські човни.

Скарб Майстрового острову[ред. | ред. код]

На Майстровому острові колись знайшли скарб золотих монет — декілька сотень штук. Частина їх була VII сторіччя — візантійського імператора Іраклія, частина XI сторіччя — імператора Костянтина Луки. Всі вони, як кажуть, були складені у великому глиняному з гострим дном посуді, й їх забрали тоді до Петербургу.

З приводу цього відомий російський історик Дмитро Іловайський робить таке зауваження: «Чи не було на цьому острові якогось розбійного притулища, в якому ховали здобич у пограбованих приїжджаючих, або у тих, які мали аварію на Дніпрі. Або чи не було тут якого святилища, куди мандрівники клали свої жертви задля вдалого переїзду через пороги».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Дніпрові пороги. Дмитро Яворницький. 1928 рік. м. Харків