Доцибіл I (консул Гаети)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доцибіл I
Народився 9 століття
Помер 910-ті
Країна  Візантійська імперія
Діяльність аристократ
Титул герцог
Посада консул
Рід Gaetanid
У шлюбі з Matrona of Gaetad
Діти Іоанн I і Anatolius of Terracinad
Прямокутна вежа замку Ітрі, яку побудував Доцибіл I.

Доцибіл I (італ. Docibile; помер до 914), консул Гаети (866906).

На початку свого правління був полонений сарацинами. Після визволення з полону військовими Амальфі уклав мирний договір з сарацинами, за що був відлучений від церкви папою Римським Іоанном VIII. У 876 папа рушив на південь Італії, агітуючи місцевих правителів Салерно та Капуї виступити проти сарацинів. Доцибіл зустрівся з папою, проте не узяв участі у військових діях проти мусульман. У 879 папа втрутився у спір щодо спадкування капуанського престолу після смерті графа Ландульфа II, надавши перевагу Панденульфу у його спорі з іншим претендентом - Ландо. За це Панденульф напав на Гаету, захопивши Формію. Доцибіл I скористався допомогою сарацинських найманців та добився миру з папою, після чого з папськими військами обложив сарацинів у їх замку Гарільяно.

Після смерті папи Доцибіл змінив свою політику та напав разом із сарацинами на Капую між 900 і 903. Пізніше він діяв у союзі з лангобардами.

З дружиною Мотроною мав синів Іоанна, який спадкував престол, Лева та Анатолія, а також дочок: Мегалію, Євфимію, Бону та Марію.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Caravale, Mario (ed). Dizionario Biografico degli Italiani XL Di Fausto – Donadoni. Rome, 1991.
Королівські титули
Попередник:
Костянтин
консул Гаети
866906
Наступник:
Іоанн I