Драцена облямована

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Драцена облямована (Dracaena reflexa var. angustifolia, syn. Dracaena marginata Lam.) — дерево, різновид Драцена відігнута (Dracaena reflexa) роду Драцена (Dracaena) родини Холодкові (Asparagaceae).

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Деревна рослина, що повільно росте, — дерево або чагарник. Дорослі рослини досягають заввишки 4,5—6 м. Листя вузьке, мечовидне, з краєм червоного кольору [1], до вершини загострені, глянсові, зелені, 30-90 см завдовжки, 2-7 см завширшки.

Поширення та екологія[ред. | ред. код]

Росте на острові Мадагаскар[2] [1] . Цю рослину називають ще «мадагаскарським драконовим деревом».

Культивування[ред. | ред. код]

Популярна кімнатна рослина. Є сорти з червоними та блідо-жовтими краями листя. Вимагає себе мінімум уваги. Мінімальна температура 15 °C. Більш терпима у порівнянні з іншими рослинами до сухого ґрунту та нерегулярного поливу, хоча при тривалій підтримці ґрунту у вологому стані може загнити. Оскільки ця рослина не вимоглива у догляді, вона дуже популярна в офісах, де висока температура та освітленість відповідають умовам зростання драцени облямованої.

Цей вид можна вирощувати у відкритому ґрунті в районах, що належать до зон морозостійкості від 10-ї до 12-ї; рослина відносно непогано в порівнянні з іншими видами драцени переносить низькі температури, проте негативних температур не витримує. Як і інші види драцени, найкраще розвивається в умовах яскравого сонячного світла, однак може нормально рости та в негустій тіні [1].

Драцена облямована — одна з рослин, що використовуються в програмі NASA з очищення повітря, здатна очистити повітря від пар формальдегіду[3]. Драцена облямована — ефективний очисник повітря та одна з кращих рослин з очищення від ксилолу та трихлоретилену. В той самий час рослина дуже чутлива до фториду[4]. Рослина не виносить прямих сонячних променів, але потребує хорошого освітлення.

Зліва направо: стовбур, пагони з листям, суцвіття, квіти

Література[ред. | ред. код]

  • Dracaena // Ботаніка. Енциклопедія «Всі рослини світу»: Пер. з англ. = Botanica/ ред. Д. Григор'єв та ін. — М.: Könemann, 2006. — С. 313—314. — 1020 с. — ISBN 3-8331-1621-8.
  • Huxley A. New RHS Dictionary of Gardening. — 2: 96-97. — Macmillan, 1992.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Григор'єв (ред.), 2006.
  2. Згідно з даними GRIN. розділ «Посилання»
  3. B. C. Wolverton, Rebecca C. McDonald, and E. A. Watkins, Jr. Foliage Plants for Removing Indoor Air Pollutants from Energy-efficient Homes (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 31 липня 2007. Процитовано 3 травня 2007. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  4. Wolverton, B.C. (1996) How to Grow Fresh Air. New York: Penguin Books. p.72