Евфай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Евфай
дав.-гр. Εὐφάης
Народився 8 століття до н. е.
Посада цар Мессеніїd
Батько Антіох

Евфай (Евтей) (дав.-гр. Εὐφάης) — цар Мессенії близько 746/745733/732 років до н. е. (за іншою хронологією 758—745 до н. е.).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Епітідів, гілки династії Гераклідів. Син царя Антіоха. Невдовзі після сходження на трон став готуватися до спротиву Спарті. Невдовзі почалася Перша Мессенська війна.

Спартанський цар Алкмен захопив прикордонне місто Амфею (Анфею), але Евфай, швидко зібравши війська, раптовим ударом звільнив місто. Цар Мессенії наказав звести укріплений табір біля Амфею, звідки міг протидіяти вторгненню спартанців. При цьому став плюндрувати прибережні поселення Лаконіки. Другого року війни в запеклій битві зумів завдати спартанцям поразки, але не маючи військ для подальшої кампанії, відступив до гори Ітома, пересилився туди мешканців східномессенських міст. Це дозволило знизити втрати від плюндрування Мессенії спартанцями. Але Евфей застосував тактику раптових нападів на кшталт партизанських.

Втім 739 року до н. е. в Битві при ярі зазнав тяжкої поразки від спартанців. За різними відомостями 733, 732 або 731 року до н. е. в битві біля гори Ітома проти царя Феопомпа мессенський володар знову був переможений і загинув. Новим царем став його родич Арістодем.

Джерела[ред. | ред. код]

  • V. Parker: The Dates of the Messenian Wars; Chiron 21 (1991), 25–47.
  • Nino Luraghi: The Ancient Messenians: Constructions of Ethnicity and Memory. Cambridge University Press, Cambridge/ New York 2008, ISBN 978-0-521-85587-7