Епіт (цар Мессенії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Епіт
Батько Кресфонт
Мати Меропа[d]
Діти Главк (цар Мессенії)

Епіт (дав.-гр. Αἴπυτος) — напівлегендарний цар Мессенії в 1070—1017 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Гераклідів. Син царя Кресфонта і Меропи. Батько Епітом під час свого правління Мессенией зіткнувся з невдоволенням знаті і був близько 1084 року до н. е. убитий змовниками разом зі старшими синами. Владу захов Поліфонта, який примусом одружився з Меропою. Епіт залишився в живих. Згідно Павсанію і Псевдо-Аполлодору, він виховувався тоді у свого діда Кіпсела, царя Аркадії, відповідно Миколі Дамаському Епіт народився після смерті Кресфонта: вагітна Меропа приїхала в гості до батька і в місті Трапезунт народила.

Досягши повноліття Епіт помстився вбивцям батька, повалив Поліфонта і став близько 1070 року до н. е. царем Мессенії. Павсаній пише, що це сталося в результаті війни, в якій царевича підтримали аркадяні на чолі з вуйком Голеасом і стриєчні брати Істмій, син Темена, з Аргоса, і Прокл з Еврісфеном зі Спарти.

Давньоримський історик Гай Юлій Гігін розповідає, що Епіт, якого він називає Телефонтом, виховувався після загибелі батька в будинку якогось етолійця. Ставши дорослим, дізнався, що Поліфонта оголосив щедру нагороду за його голову; тоді Телефонт під чужим ім'ям приїхав до столиці Мессенії і зажадав нагороду, сказавши, що вбив сина Кресфонта. Меропа вже збиралася зарубати його, сплячого, сокирою, щоб помститися за сина, але в останній момент старий слуга все їй пояснив. Тоді Меропа і Телефонт спільно вбили Поліфонта.

Згідно Павсанія Епіт відзначився мудрим пануванням, залучав до себе народ подарунками, а аристократів — ввічливістю. В результаті мессенці на знак подяки і поваги стали називати його нащадкам не Гераклідами, а Епітидами. Йому спадкував син Главк.

В літературі[ред. | ред. код]

Став персонажем трагедії Евріпіда «Кресфонт», текст якої повністю втрачений. У цій п'єсі розповідається про помсту Поліфонту. При цьому сина Меропи там звуть не Епітом, а Кресфонтом.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 79. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 84-297-4146-1