Жанажол — Актобе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жанажол — Актобе. Карта розташування: Казахстан
Жанажол
Жанажол
Актобе
Актобе
Схема газопроводу

Жанажол — Актобе — газопровід на заході Казахстану.

В середині 1980-х почалась розробка нафтогазоконденсатного родовища Жанажол, для роботи з продукцією якого ввели в дію газопереробний завод Жанажол. Підготований ним товарний газ з 1988-го подали по трубопроводу довжиною 270 км та діаметром 530 мм до Актюбінська (наразі Актобе).

Проектна пропускна здатність лінії Жанажол — Актобе становить 700 млн м3 на рік, при цьому за рік з 1 жовтня 2020 по 1 жовтня 2021-го по ньому було фактично прокачано 723 млн м3.

Від трубопроводу починаються відводи до міст Алга (тут раніше діяв Актюбінський хімічний завод) та Кандиагач (почало споруджуватись в радянські часи для обслуговування заводу добрив на основі Чилісайського рудника).

В Актобе великими споживачами природного газу є ТЕЦ Актобе, феросплавний завод із власною ТЕЦ, рейкобалковий завод із власною ТЕС. При цьому блакитне паливо до регіону також надходить по газопроводу Красний Октябрь — Актобе (а ресурс з Жанажольського ГПЗ також може видаватись по газопроводу Жанажол — КС-13).[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. kazpravda.kz. Все острее становится вопрос обеспечения бизнесменов товарным газом в регионах Казахстана. kazpravda.kz. Процитовано 13 січня 2024.
  2. В. В. Рындин, Р. Е. Каиржанов, А. Т. Сагинаева ГАЗОПРОВОДЫ КАЗАХСТАНА (PDF).
  3. Admin (3 лютого 2022). Нитка диаметром 720 мм. avestnik.kz (ru-RU) . Процитовано 13 січня 2024.