Жуківський монастир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монастир Святої Трійці (СУ)

Тип монастир
Країна  Україна
Розташування Жуків

Монастир Святої Трійці в Жукові (СУ) — монастир Української греко-католицької церкви в с. Жуків Тернопільської области України.

Історія[ред. | ред. код]

Пов'язана історія спільноти студитів у Жукові з монастирем «Студіон» біля Риму. Після звільнення із заслання в 1963 році Глава УГКЦ Йосиф Сліпий взяв на себе опіку над студійськими ченцями за межами України. Поблизу Риму він заснував монастир св. Теодора Студита — «Студіон». Після розвалу СРСР та проголошення незалежності України багато монахів повернулися на батьківщину. Серед них був і о. Любомир (Гузар) — пізніше Глава УГКЦ.

У грудні 2005 року блаженніший Любомир провів консультації з єпископом Тернопільсько-Зборівським Михаїлом Сабригою щодо систематизації монахів на території єпархії. Місцем для життя спільноти було обрано село Жуків на Бережанщині.

Владика Михаїл Сабрига 31 січня 2006 року видав декрет про заснування Свято-Троїцького монастиря. У його власність було передано будівлі духовно-реколекційного центру в урочищі Надцолина біля Жукова.

У приміщенні монастиря облаштовано церкву-каплицю, де спільнота проводить майже третину свого часу. У 2013 році в ній встановлено основну частину іконостасу та чимало ікон. Іконостас виконав місцевий митець-архітектор Микола Павлюк. Частину ікон для іконостасу та церкви написали архимандрит Ілля (Радзюк) із Києва та Юрій Дудик з Бережан.

У монастирі є мощі багатьох святих, зокрема, преподобних, для яких влаштовано спеціальну крипту.

Чисельність спільноти за час її існування постійна — 7 ченців, із них 4 є схимниками (зокрема 2 ієромонахи), троє — рясофорні іноки. Від початку існування спільноти настоятелем є ієромонах Атанасій. Декретом єпарха Тернопільсько-Зборівського Михаїла Сабриги його затверджено ігуменом Свято-Троїцького монастиря 14 лютого 2006 року.

Монастир кілька разів відвідував блаженніший Любомир Гузар та преосвященний владика Гліб Лончина. Увагу і підтримку спільнота відчуває і від високопреосвященного архиєпископа і митрополита Василія Семенюка.

Джерела[ред. | ред. код]