Журавлі (картина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Журавлі
пол. Żurawie
Автор Юзеф Хелмонський
Час створення 1870
1871

«Журавлі» (пол. Żurawie), також відома як «Відліт журавлів» (пол. Odlot żurawi) — серія з двох олійних картин Юзефа Хелмонського, створених після його подорожі до Східних кресів.

Походження[ред. | ред. код]

Художник подорожував Україною під час навчання у Варшавській малювальній школі та приватно з Войцехом Ґерсоном. Художник був сповнений захоплення красою та відчуттям простору тутешньої природи. Ці враження призвели до змін у його стилі художнього вираження. Челмоньський відійшов від манери письма Ґерсона на користь реалістичної інтерпретації природи[1].

Картину «Відліт журавлів» Челмоньський намалював у 1870 році, після трьох років навчання у Варшавському класі малювання та в приватній майстерні Войцеха Ґерсона. Символіка дикої природи, що простежується в «Журавлях», повернулася в картинах, створених після повернення Челмоньського з Парижа. Мотив зграї цих птахів також з'явився, як своєрідна дужка, в останньому, незавершеному полотні 1913 року під назвою «Журавлі вранці»[2].

Опис[ред. | ред. код]

На тлі туманного ранку Челмоньський зобразив журавлів у польоті. На передньому плані в центральній частині композиції можна побачити журавля зі зламаним крилом, який спостерігає за іншими птахами, що відлітають у теплі краї через наближення зими. На інтимний характер твору вказує також введення звуженої колірної гами в картину. Вона складається з відтінків коричневого, чорного та сірого[2][3].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Під час презентації в галереї «Захента», разом з двома іншими картинами, вона викликала бурхливу реакцію критиків. Анонімний рецензент з тижневика «Weekly Review» (1871, № 22) написав про роботу художника наступне[2]:

P. Челмоньський виставив три свої роботи: на першій зображено «Відліт журавлів», на другій — «Полудень», на третій — «Ранок у лісі». Всі три — це сни уві сні, але не картини, призначені для того, щоб зайняти погляд навіть профана. Так не можна сміятися ні з мистецтва, ні з людей![2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stefania Krzysztofowicz-Kozakowska: 1000 arcydzieł polskiego malarstwa. Kraków: Wydawnictwo Kliszczyński, s. 268. ISBN 9788374470797. 
  2. а б в г Żurawie. Muzeum Narodowe w Krakowie. Процитовано 4 вересня 2022.
  3. Józef Chełmoński. Poznań: Oxford Educational sp. z o.o., 2008, seria: Wielka Kolekcja Sławnych Malarzy. ISBN 978-83-252-0130-2.