Журнал Політсатири №1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Журнал Політсатири №1
Журнал Политсатиры № 1
Вид анімація
Жанр сатира
Режисер Іванов-Вано Іван Петрович, Aleksandr Ivanovd, Полковников Володимир Івановичd, Амальрік Леонід Олексійовичd і Бабиченко Дмитро Наумович
Сценарист Бабиченко Дмитро Наумович, Олександр Іванов, Володимир Іванович Полковников, Іван Петрович Іванов-Вано, Леонід Амальрік
Кінокомпанія Союзмультфільм
Тривалість 9 хв.
Країна СРСР СРСР
Рік 1938
IMDb ID 1795056

"Журнал Політсатири № 1" - радянський короткометражний мальований мультфільм -плакат 1938 року, знятий на студії "Союзмультфільм". Над мультфільмом працювали майстри радянської мультиплікації – Іван Іванов-Вано, Володимир Полковников, Леонід Амальрік тощо. буд. Чи не зберігся.

Сюжет[ред. | ред. код]

Мультфільм складався з чотирьох сюжетів - "Японські самураї" (реж. Олександр Іванов), «Чотири заяви» (реж. Дмитро Бабиченко), «Добрий вісник» (реж. Іван Іванов-Вано) та «Політика невтручання» (реж. Володимир Полковников, Леонід Амальрік).

Про мультфільм[ред. | ред. код]

Зі спогадів Бабиченко:

"..."Політжурнал № 1" був створений чотирма режисерами, кожен з яких брав на себе здійснення одного сюжету. Сюжети створювалися за участю колективу «Крокодила», а часом і за темами опублікованих у цьому журналі карикатур. "Чотири заяви", присвячений оборонній темі. Цей сюжет складався з чотирьох маленьких епізодів, навіяних провокаціями японських імперіалістів на Халхінголі. Третій епізод зображував японського імперіаліста. від нападу на Радянську країну краще утриматися Четвертий, останній епізод сюжету був натурним, ігровим: молодий робітник подавав заяву про прийом його добровольцем до лав Червоної Армії. У цьому ж номері «Політжурналу №1» був ще один сюжет, присвячений японським імперіалістам. Називався він «Влипли», і робив його А. Іванов на тему, також запозиченої з журналу «Крокодил». Було зображено мапу Східної Азії, вірніше, та її частина, в якій розташований Китай. На шматок липкого паперу, за конфігурацією відповідної карти Китаю, спрямовувалися злі мухи японські імперіалісти, і тут вони «влипали в тривалу боротьбу з волелюбним китайським народом». Зі змісту обох сюжетів видно, що вони вирішувалися як жваві карикатури. У цьому була відома перевага: сюжет, його задум легко прочитувалися глядачем. Але карикатури завжди відрізняються крайнім лаконізмом розвитку дії, і це зумовлювало необхідність дуже стислому викладі сюжетів на екрані. Тим часом сюжети журналу були розтягнуті, кожен із них складав близько отримування та демонстрував до п'яти хвилин".

— Д.М. Бабиченко: Спогади про роботу в мультиплікаційній кінематографії, неопублікований рукопис, архів автора.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. {{cite web}}: Порожнє посилання на джерело (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)