Загадка (казка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загадка
нім. Das Rätsel
Жанр казка
Автор брати Грімм, Якоб Грімм і Вільгельм Грімм
Мова німецька
Опубліковано 1819

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Загадка» (нім. Das Rätsel) — казка, опублікована братами Грімм у збірці «Дитячі та сімейні казки» (1812, том 1, казка 22). Згідно з класифікацією казкових сюжетів Аарне-Томпсона має номер 851: «Здобуття королеви за допомогою загадки». Розширена версія вийшла у третьому виданні 1837 року.Джерелом для братів Грімм послугувала розповідь Доротеї Віманн та іншого анонімного оповідача[1] .

Ендрю Ленг помістив оповідку до збірки «Синя книга казок» (англ. The Blue Fairy Book).

Сюжет[ред. | ред. код]

Красива і пихата королівна оголосила, що вийде заміж за того, хто зможе загадати їй загадку, яку вона не зможе відгадати, однак якщо вона зможе розгадати поставлену загадку, чоловіку мають відрубати голову.

Десятим сміливцем виявився королевич, який запитав королівну: «Що це таке, один нікого не вбив, проте все ж таки вбив дванадцятьох». Розгадка базуваласяь на пригоді, яка сталася з королевичем раніше. Під час подорожі стара відьма намагалася отруїти королевича, але чаша вилилась на коня, який одразу впав мертвим на землю. Згодом дванадцятеро розбійників зїли суп з ворони, яка поживилася мертвою кониною, і померли, «бо отрута потрапила через конину і до ворони».

Королівна не може розгадати поставленої загадки й вирішує вдатися до хитрощів, однак невдовзі таки виходить заміж за королевича.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Казки для дітей та родини. / Пер. з нім. — Матієв Р. І., Кульчицька О. Я.— Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2009. — 816 c.— (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах «Світовид». Серія друга. Література ХІХ століття.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ashliman, D. L. (2002). The Riddle. University of Pittsburgh. Архів оригіналу за 5 січня 2010. Процитовано 15 квітня 2021.