Катерок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катерок
РежисерКовалевська Інеса Олексіївна
СценаристВітензон Жанна Зискіндівна
КінокомпаніяСоюзмультфільм
Моваросійська
Країна СРСР
IMDbID 2213622

"Катерок" (рос. Катерок) - радянський мальований музичний мультиплікаційний фільм Інеси Ковалевської. Режисер продовжила музичну тему у мультиплікації; її роботи - "Катерок" (1970) на музику Володимира Шаїнського, "Як левеня і черепаха співали пісню" (1974) на музику Геннадія Гладкова і "У порту" (1975) на музику Марка Мінкова - стали широко відомі завдяки телебаченню.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Це історія про невеликий катер «Чижик», який розвозить вантажі річкою. Він привозить газети лісорубам, ліки до лікарні та журнали вчительці прибережної школи. Якось він вирішив позмагатися з океанським лайнером і потрапив у шторм, який викинув його на тропічний острів Чунга-Чанга, де він познайомився з Негрітятами, Жирафом, Папугою та Дельфінами.

З острова Чунга-Чанга він повернувся до рідної ріки. Але там закінчилася навігація і його скував лід. Катерок знайшли діти, які допомогли йому звільнитися від крижин, і улюбленець річки знову зміг приносити радість людям.

Творці

[ред. | ред. код]
автор сценарію Жанна Вітензон
текст пісень Юрій Ентін
режисер Інеса Ковалевська
Данило Менделевич
Володимир Шаїнський
оператор Олександр Жуковський
Георгій Мартинюк
помічники: Лідія Ковалевська, Світлана Скребньова, О. Єрофєєва
мультиплікатори: Леонід Носирєв, Олена Малашенкова, Антоніна Альошина, Наталія Богомолова, Віталій Бобров, Ельвіра Маслова
Олена Танненберг, Мстислав Купрач, Зоя Кредушинська
редактор Петр Фролов
музичний редактор Володимир Кривцов
співають: Аїда Ведищева, Анатолій Горохів
Олена Тертична
директор картини Любов Бутиріна

Песні

[ред. | ред. код]

Перша пісня у мультфільмі – «Синя Вода». Співає Аїда Ведищева.

У мультфільмі звучить знаменита пісенька «Чунга-Чанга[bg]» у виконанні Анатолія Горохова та Аїди Ведищева, слова Юрія Ентіна, музика Володимира Шаїнського. Назва пісні — слово «Чунга-Чанга» — була винайдена Юрієм Ентіним, що підтверджує видане свідчення. Після дворічного дослідження патентне бюро видало патент на бренд. Тепер використання слова «Чунга-Чанга» з комерційною метою без згоди автора протизаконно.

Посилання

[ред. | ред. код]