Кенсьо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кенсьо
Народився 1129/1130
Помер 1209
Країна  Японія
Національність японець
Діяльність письменник
Конфесія буддизм
Рід Північні Фудзівара
Батько Фудзівара но Акісуке (названий)

Кенсьо (*顕昭, 1129/1130 — 1209) — середньовічний японський поет і письменник періоду Хейан. Очільник поетичної школи Рокудзьо. Відомий також як Кенсьо Хосі та Суке-но-кімі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження відомо замало. Викликають дискусії щодо батьків майбутнього поета. Знано, що його було всиновлено Фудзівара но Акісуке, внаслідок цього доєднався до роду Північних Фудзівара. Разом з іншими членами школи Рокудзьо навчався віршування. Про його діяльність відомо замало. Близько 1191 року стає буддистським ченцем (хідзірі).

Більше відомостей є про участь Кенсьо, який після смерті 1177 року зведеного брата Фудзівара но Кійосуке очолив школу Рокудзьо. Найзначущими стали поетичні турніри 1192—1194 (Роппякубан) і 1201—1202 років (Сенго-хякубан утаавасе).

У першому — Роппякубан (мав 600 раундів), який організував Фудзівара но Йосіцуне, в якому Кенсьо мав поразки та успіхи. Запам'ятався насамперед суперечками щодо переможця зі своїм суперником Дзякуреном зі школи Мікохідарі. Цю суперечку прозвали токко (за одяком Кенсьо) і камакубі (витягнутою шиєю Дзякурена). Звідси до японської мови увійшов афоризм токко камакубі, що значить затяту суперечку.

У другому турнірі — Сенго-хякубан утаавасе (мав 1500 раундів), який організував екс-імператор Ґо-Тоба, Кенсьо, який одночасно був суддею, зазнав цілковитої поразки. Внаслідок цього згодом перевагу при імператорському дворі захопила школа Міхондарі, що зобразилося у передачі представникам останнього права складання двох наступних імператорських поетичних антологій.

Помер Кенсьо 1209 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Вірші-вака Кенсьо увійшли до антологій «Сін кокін-сю» (2 вірші), «Сендзай вака-сю» (13 віршів) тощо. Окрім складання віршів, є автором поетологічних трактатів, найвідомішим з яких є «Сютюсьо». Також склав коментар «Кентю міккан» до збірки «Кокін вака-сю». За результатами поетичного конкурсу «Роппякубан» склав працю «Роппякубан тіндзьо», який було присвячено помилкам в суддівстві під час цього змагання.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Keene, Donald (1999). A History of Japanese Literature, Vol. 1: Seeds in the Heart — Japanese Literature from Earliest Times to the Late Sixteenth Century. New York: Columbia University Press. ISBN 978-0-231-11441-7.