Кольорові кіноновели

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кольорові кіноновели
рос. Цветные киноновеллы
Жанр екранізація
Режисер Олександр Мачерет
Сценарист Олександр Мачерет
У головних
ролях
Юрій Любимов
Віра Алтайська
Оператор Ігор Гелейн
Художник Артур Бергер
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 47 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1941
IMDb ID 0250788

«Кольорові кіноновели» (в титрах «Новели») — радянський кольоровий художній фільм, знятий в 1941 році режисером Олександром Мачеретом і оператором Ігорем Гелейном. Картина знімалася на основі експериментальної трьохплівкової технології за гідротипним методом оператора Павла Мершіна, розробленим «Мосфільмом» і НІКФІ. Прем'єра відбулася 22 серпня 1941 року.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Фільм складається з двох окремих кіноновел — «Свинопас» (за однойменною казкою Г. X. Андерсена) і «Небо і пекло» (за однойменною п'єсою П. Меріме з циклу «Театр Клари Газуль»).

1. «Свинопас». Юний принц мріє одружитися на принцесі з сусіднього королівства. Він посилає їй в подарунок запашну троянду і голосистого солов'я. Але примхлива принцеса відкидає прекрасні подарунки принца — вона любить лише штучну красу іграшок, а жива краса троянди і ніжні трелі живого солов'я дратують її. Принц вирішує покарати примхливу красуню. Він з'являється в палаці принцеси під виглядом свинопаса, що вміє робити чудові іграшки. Ціна кожної іграшки — поцілунок принцеси. Батько принцеси, король, після того, як застав дочку, що цілується зі свинопасом, виганяє обох з королівства. Свинопас знову стає принцом. Принцеса готова слідувати за прекрасним юнаком, але він відмовляє їй.

2. «Небо і пекло». Над середньовічною Іспанією витає чорна тінь «найсвятішої інквізиції». Дон Пабло ненавидить тиранію короля і ченців. Він учасник змови проти королівської влади. Його кохана донья Уракка приймає у себе в будинку ченця Бартоломео — свого духівника і таємного шпигуна інквізиції. Бартоломео, майстерно розпалюючи ревнощі доньї Ураккі до коханого, домагається від неї зізнання про участь дона Пабло в змові проти короля. Дона Пабло кидають в підземелля. Його чекає багаття. Любов перемагає в доньї Урацці спрагу помсти. Вона проникає до в'язня, заколює Бартоломео, що прийшов до нього, і біжить зі своїм коханим з темниці.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]