Комплекс підготовки нафти і газу Болашак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комплекс підготовки нафти і газу Болашак. Карта розташування: Казахстан
Болашак
Болашак
Місце розташування комплексу

Комплекс підготовки нафти і газу Болашак – складова облаштування унікального нафтового родовища Кашаган.

Трубопровідна система «Острів D – Болашак» доправляє нафту та частину попутного газу Кашагану до спорудженого на північ від узбережжя Каспійського моря комплексу, який має:

- три лінії підготовки нафти добовою потужністю по 165 тисяч барелів, що провадять остаточне розгазування, дегідрадацію та обезсолювання;

- дві лінії підготовки газу, що здатні вилучати зріджені вуглеводневі гази (ЗВГ, гомологи метану) та сірководень, з якого далі продукують сірку. ЗВГ далі проходять розділення, при цьому фракція С5+ (газовий бензин) домішується до товарної нафти, а пропан-бутанова фракція використовується як паливо або домішується до товарного газу (з метою монетизації ресурсу пропану та бутану в 2020-х узялись за спорудження газопереробного заводу Кашаган).

Очищений товарний газ використовується для живлення технологічних установок родовища (зокрема, повертається на острів D по зазначеній вище системі), на ТЕС Болашак та постачається зовнішнім споживачам по трубопроводу Болашак – Макат.

Комплекс Болашак був завершений в 2013 році. Станом на кінець 2019 рік він щоденно приймав 380 тисяч барелів нафти і 12,5 млн 3 газу та виробляв 3,8 тисяч тон сірки. Первісно сірка розміщувалась на картах зберігання, а з 2017-го почала вивозитись через спеціальний залізничний термінал.[1][2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Горбоконенко, Мария (12 жовтня 2022). Что ждет главный нефтяной проект РК и кому выгоден Кашаган?. orda.kz (рос.). Процитовано 15 січня 2024.
  2. nesekretnyy-obekt.
  3. sustainability (PDF).