Комуністична партія Гваделупи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комуністична партія Гваделупи
Країна  Франція
Дата заснування 1958
Штаб-квартира Пуент-а-Пітр

Комуністична партія Гваделупи (фр. Parti communiste guadeloupéen, PCG) — політична партія у французькому заморському департаменті Гваделупа. Партія видає газету Etincelle («Іскра»)[1].

Історія[ред. | ред. код]

До 30 березня 1958 року Федерація гваделупських комуністів існувала у складі Французької комуністичної партії. КПГ була заснована як партія на своєму першому з'їзді в 1958 році в місті Капестерр-Бель-О. На парламентських виборах 1968 року до Національної асамблеї Франції КПГ отримала 37,3 % голосів; один із трьох депутатів від Гваделупи у французькому парламенті був комуністом. У 1973 році один із співзасновників партії, Егесіп Ібене, також був обраний до Національної асамблеї Франції[2].

КПГ брала участь в Міжнародних з'їздах комуністичних і робітничих партій 1960 і 1969 років. КПГ також затвердила документи, прийняті на цих засіданнях.

Другий партійний з'їзд КПГ відбувся в 1961 році, і головним політичним завданням партії було визначено об'єднання всіх трудящих у прагненні домогтися внутрішньої автономії Гваделупи у складі Французької республіки. Третій з'їзд партії, що відбувся в 1964 році, прийняв політичну, економічну та соціальну програму досягнення автономії, охоплюючи вимоги щодо створення місцевих законодавчих зборів та виконавчого органу, аграрної реформи та співробітництва для розвитку, серед іншого. У 1965 році у партійному керівництві спалахнув фракційний конфлікт. У 1966—1967 роках з партії була виключена дисидентська фракція. Наприкінці 1967 року з ініціативи КПГ була створена Спілка комуністів молоді. Четвертий з'їзд партії відбувся в 1968 році[1].

У 1971 році Гі Данент був першим секретарем партії. Того ж року партія налічувала 1500 членів[1] і займала значні посади в 10 з 34 муніципалітетів Гваделупи, включаючи вісім мерів. КПГ також користувалася впливом у кількох профспілках, включаючи Загальну конфедерацію праці Гваделупи та Союз гваделупських жінок.

Напередодні регіональних виборів у Франції 2015 року ПКГ висунула Мону Кадосе своїм кандидатом на посаду регіонального президента[3]. Вона набрала 1297 голосів (0,92 % від усіх голосів виборців)[4].

Організація[ред. | ред. код]

Партія була побудована на принципі організації демократичного централізму. Первинною організацією партії є осередок; потім є секція і вищий орган — з'їзд партії. У період між з'їздами КПГ очолюють ЦК і Політбюро ЦК[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Great Soviet Encyclopedia: Гваделупская коммунистическая партия
  2. French National Assembly website M. Hégésippe IBÉNÉ Né le 08/04/1914 à SAINTE-ANNE (GUADELOUPE — FRANCE) Décédé le 28/05/1989 à SAINTE-ANNE (GUADELOUPE — FRANCE)
  3. France-Antilles. Le Parti communiste a choisi sa tête de liste
  4. francetvinfo. Résultats régionales 2015 — Guadeloupe (971)