Конвой «Вевак № 14»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конвой «Вевак № 14». Карта розташування: Океанія
Палау
Палау
Вевак
Вевак
Маршрут конвою

Конвой «Вевак № 14» — японський конвой часів Другої світової війни, проведення якого відбувалось у листопаді — грудні 1943-го.

Пунктом призначення конвою був Вевак на північному узбережжі Нової Гвінеї, де розміщувався головний японський гарнізон на цьому острові. Вихідним пунктом став Палау — важливий транспортний хаб на заході Каролінських островів.

До складу конвою увійшли транспорти «Канкьо-Мару» (Kankyo Maru), «Канто-Мару», «Фуккай-Мару», «Умекава-Мару» та «Хозан-Мару», тоді як охорону забезпечували мінний загороджувач «Ширатака» та мисливець за підводними човнами CH-35.

Конвой вийшов з порту 24 листопада 1943-го, а 27 листопада «Канкьо-Мару» під охороною «Ширатака» відокремилось та попрямувало до порту Голландія (наразі Джаяпура, за три з половиною сотні кілометрів західніше Веваку), куди прибуло 28 листопада. Основний загін досягнув Веваку того 29 листопада та став під розвантаження.

30 листопада загін рушив назад і тієї ж доби до нього приєднались «Канкьо-Мару» та «Ширатака». Хоча поблизу Палау регулярно діяли американські підводні човни, а Вевак перебував у межах досяжності ворожої авіації, проте в підсумку конвой пройшов без втрат та 4 грудня досягнув Палау.

Є відомості, що CH-35 міг відокремитись та супроводжувати конвой «Голландія № 3», що вийшов з Палау 1 грудня.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Japanese Minelayers. www.combinedfleet.com. Процитовано 19 березня 2024.
  2. Japanese Subchasers. www.combinedfleet.com. Процитовано 19 березня 2024.