Конетабль Єрусалима

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Конетабль Єрусалима (фр. Connétable du royaume de Jérusalem) — друга за званням (фактично перша) посада в Єрусалимському королівстві. Її створено за прикладом відповідної посади у Франції.

Функції[ред. | ред. код]

Конетабль Єрусалимського королівства у воєнний час очолював лицарське ополчення, призначав воєначальників, відповідав за порядок в армії, організовував виплату грошей найманцям. Повинен був виставляти 100 лицарів для королівського війська. У разі необхідності він очолював армію. Після перемоги в битві організовував збір захоплених трофеїв, також здійснював військовий суд над вояками та лицарями. Особливість політичного становища королівства, насамперед постійні війни з сусідами, призвело до збільшення ваги посади конетабля.

В мирний час входив до складу Високої Курії і займав місце голови, якщо король і сенешаль були відсутніми. Найперший офіційний документ, завірений конетаблем є грамота короля Балдуїна I 1108 року. Під час церемонії коронації він тримав королівське знамено (гонфолон) та королівського коня. Також займався встановленням кордонів доменів. В надзвичайних випадках призначався регентом або посланцем до Візантії чи Європи.

Конетаблі Єрусалиму[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Prawer J. Crusader Insitutions. Oxford: Clarendon Press; 1980. 519 p.
  • Mayer HE. Kings and Lords in the Latin Kingdom of Jerusalem. Aldershot: Variorum. 1994. 338 p.