Конфлікт у Маніпурі 2023

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конфлікт у Маніпурі 2023
Країна  Індія
Адміністративна одиниця Маніпур
Час/дата початку 3 травня 2023

3 травня 2023 року в індійському північно-східному штаті Маніпур спалахнув міжетнічний конфлікт між народом Мейтхеї (Маніпурі), більшість якого проживає в долині Імфал, і племінною громадою Кукі з навколишніх пагорбів.[1] Станом на 29 липня внаслідок насильства загинула 181 людина.[2][3] Понад 300 поранених,[4][5][6] і приблизно 54 488 переміщених осіб.[7]

Опис подій[ред. | ред. код]

Конфлікт у Маніпурі почався через напруженість між двома громадами — Мейтхеї і Куки. Напруженість між цими громадами існувала вже довгий час, але конфлікт загострився після судового рішення в березні, яке надало більшості (Мейтхеї) статус «реєстрового племені». Це рішення викликало протести, переважно з боку студентських груп Куки, і в результаті конфлікт переріс у насильство.

Штат розділився вздовж етнічних ліній: Мейтхеї в долині та Кукі на пагорбах, захищаючи свою територію від жорстоких натовпів, із буферною зоною, створеною посередині. Увійти на територію ворогуючого племені незабаром вважалося смертним вироком. Протестанти мають тисячі одиниць зброї, викраденої з поліційних і армійських казарм.

Реакцію уряду на конфлікт сприйняли як досить обережну і розкритикували. Прем'єр-міністр Нарендра Моді тривалий час мовчав щодо конфлікту і не відвідав Маніпур після початку насильства. Лише після того, як вірусне відео з двома жінками Куки, які були зґвалтовані Мейтхеї, викликало обурення по всій країні, Моді висловив своє обурення цим інцидентом. Однак його критикують за те, що він не звернувся до ширшого конфлікту або не згадав про загиблих у боях.

Міністр внутрішніх справ Індії, Аміт Шах, відвідав Маніпур наприкінці травня, але не зміг домовитися про перемир'я між групами або зібрати обидві сторони для переговорів. Куки відмовилися взаємодіяти з «комітетом миру», створеним Шахом, заявляючи, що він контролюється Мейтхеї.[8]

4 травня індійський уряд намагаючись стримати насильство вимкнув у штаті Інтернет. Індійська влада каже, що відключення Інтернету, як у Маніпурі, зроблено для збереження миру, зупинки поширення дезінформації в Інтернеті та відновлення контролю. Експерти кажуть, що вони мають протилежний ефект. Вони дозволяють залишати безкарними злочини та тих, хто їх не переслідує. Якби місцеві жителі Маніпуру змогли привернути увагу до ситуації, яка вийшла з-під контролю, анархії, що виникла далі, можна було б уникнути. Правозахисні групи заявили, що не можуть зібрати докази порушень або поширити їх колегам за кордоном.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dhillon, Amrit (5 травня 2023). Indian troops ordered to 'shoot on sight' amid violence in Manipur. The Guardian.
  2. Ethnic conflict rages on in India’s Manipur | Reuters Video. Reuters (англ.). Процитовано 29 липня 2023.
  3. Manipur: Bearing brunt of violence, Kukis make up two-thirds of the victims, says Reuters analysis. www.telegraphindia.com (англ.). Процитовано 29 липня 2023.
  4. Baruah, Sukrita; Leivon, Jimmy; Gopalakrishnan, Ananthakrishnan (9 травня 2023). Manipur Govt puts toll at 60, Supreme Court says concerned over lives lost. The Indian Express.
  5. Karmakar, Rahul (4 травня 2023). Fifty-five Army columns deployed in violence-hit Manipur, 9,000 people shifted to safer places. The Hindu.
  6. Das, Yudhajit Shankar (4 травня 2023). Manipur violence: State is burning, but what is the decades-old fuel behind the fire. India Today.
  7. Violence In Manipur Claims 142 Lives; Imphal West & East, And Churachandpur Worst Affected, Reports State Government To Supreme Court. Northeast Today. 11 липня 2023.
  8. Ellis-Petersen, Hannah; correspondent, Hannah Ellis-Petersen South Asia (21 липня 2023). Manipur: why is there conflict and how is the government responding?. The Guardian (брит.). ISSN 0261-3077. Процитовано 14 серпня 2023.
  9. Nast, Condé. An Internet Shutdown Means Manipur Is Burning in the Dark. Wired UK (брит.). ISSN 1357-0978. Процитовано 14 серпня 2023.