Користувач:Богдана Чепелюк/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чорні кораблі — опера в трьох діях японського композитора Ямада Косаку на лібрето Персі Ноеля, написана у 1939 році і є першою національною японською оперою. Прем'єра відбулась 25 листопада 1940 року. У Японії опера також відома під назвою Yoake (світанок).

Історія створення

[ред. | ред. код]

. Сам композитор у своїх листах до рідних писав, що задуму «Чорних кораблів» передував перегляд опери Дж. Пуччіні «Мадам Батерфляй», яка неймовірно вразила композитора.

Лібрето

[ред. | ред. код]

Оригінальне англійське лібрето було написано американським журналістом Персі Ноелем під назвою Kurofune ("Чорні кораблі") у 1920-х роках. Це була рання спроба тематично показати японо-американські відносини, які були відображені приходом чорних кораблів у 1853 році та пов'язаним з ним відкриттям Японії. Прем'єра була запланована на 1929 рік в Чиказькій опері, але через певні причини не відбулась.Потім лібрето не використовувалась протягом кількох років, до 1940 року, 2600-річного святкування держави Японії.

Чорними кораблями в той час у Японії називали всі європейські та американські судна за колір корпусів та дим, які потрапляли до Японії між XV—XIX століттями. Лібрето є типовим для японської драми «Но»

Сюжет

[ред. | ред. код]

Ця історія починається в роки сьоґунатуСьоґунат Едо Токугава в порту Шімода, який один з небагатьох був відкритий для іноземних кораблів за "Договором про дружбу і торгівлю" Японії та США. Віддані імператору самураї на чолі з Йосіда Сіґеру ввірвалися у магістрат міста і виголосили палаючу промову, щоби влада дала дозвіл на знищення варварів країни (усіх іноземців). Хоча ЙосідаЙосіда Сіґеру відхрещується від його причетності до подій в магістраті, гейша Окічі, яка є присутня на бенкеті з приводу національного свята, отримує від Йосіди наказ звабити та вбити американського консула. Далі гейша закохується у посла і розривається між наказом та почуттями. Йосіда, який втрачає терпіння, таємно прокрадається в храм Рюсен-джі, який служить консульством, витягає свій меч і збирається вбити консула, і в цей момент прибуває посланник і оголошує про прагнення імператора до миру і помилування усіх іноземців.Йосіда Сіґеру, раптом усвідомив свою ганебність, вчинив харакіріХаракірі (значення) на місці, а консул піднімає руки у молитві, чорні кораблі дають святкові залпли і хор виконує пісню похвали за мир. Ця опера є відображенням подій реального життя — толерантне прийняття різних культур стало своєрідною революцією на кінці XIX-початку XX століття під час правління імператора Мейдзі.

Джерела

[ред. | ред. код]

1. http://www.nntt.jac.go.jp/english/season/s347e/s347e.html

2. https://web.archive.org/web/20100531063637/http://www.operajaponica.org/interviews/ogahiroshi.htm