Користувач:Вікторія180200/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Насіння чіа[ред. | ред. код]

Насіння чіа – це низькокалорійні зерна іспанської шавлії.

Історія походження насіння чіа[ред. | ред. код]

Хоча зараз чіа культивується практично в усіх країнах Латинської та Південної Америки і навіть в Австралії, батьківщиною рослини є Мексика. Ці, на перший погляд, непоказні насіння були основою харчування інків і ацтеків, а також важливою частиною релігійних церемоній - ацтеки приносили зерна чіа в жертву богам. Насінням чіа стародавні ацтеки виплачували податки і платили данину жерцям. Також зерна були серйозною частиною раціону воїнів і мисливців - всього одна ложка насіння давала достатньо фізичних сил і витривалості, щоб подолати важкий 24-годинний перехід! Але в 1519 році в Мексику прибутку конкістадори, під залізним кулаком Кортеса цивілізація ацтеків впала, а через два роки зовсім перестала існувати. Чудова культура колись великого народу була забута, з нею кануло в лету і дивовижне рослина - чіа. З часом рис, пшениця і картопля, моду на які привезли європейці, остаточно витіснили стару їжу і про чудових зернах, дають силу, забули навіть корінні жителі. Але в кінці 19 повік, селекціонери з Аргентини брати Мілл стали проводити випробування з зернами чіа, знайденими в важкодоступних гірських районах Мексики. Експерименти були дуже вдалі - так через п'ять сотень років чіа вийшла із забуття.

Користь чіа для здоров'я людини[ред. | ред. код]

При діабеті[ред. | ред. код]

Насіння чіа є дуже корисним продуктом для діабетиків, так як крохмалі і вуглеводи, які в них присутні, вивільняються значно повільніше, ніж в інших продуктах, а отже, рівень цукру не підніметься дуже швидко відразу після їжі. За рахунок повільного вивільнення цукру, організм значно простіше і швидше абсорбує його. І відповідно скорочується потреба організму в інсуліні.

Джерело кальцію[ред. | ред. код]

Насіння чіа просто незамінні при нестачі кальцію. Концентрація кальцію в даному продукті майже в п'ять разів вище, ніж в молочних продуктах. Брак кальцію в організмі можна усунути, приймаючи по одній ложці насіння в день. Це не тільки поліпшить здоров'я кісток і зубів, але і сприяє зростанню здорових красивих волосся і нігтів.

Джерело жирних кислот омега-3[ред. | ред. код]

Вміст жирних поліненасичених кислот омега-3 і омега-6 в насінні чіа вище, ніж навіть у багатьох сортів риби. А адже омега-3 має, без перебільшення, величезне значення роботи серцево-судинної системи людини. Є учасником багатьох фізичних, психічних і нервових процесів, а також запобігає утворенню тромбів і поява артритів. Зерна чіа є прекрасною альтернативою риб'ячому жиру, нелюбу з дитинства.

Вплив на роботу травної системи[ред. | ред. код]

Насіння чіа є надзвичайно корисним продуктом для роботи кишечника і травної системи в цілому завдяки високому вмісту харчових волокон. У цих зерен надзвичайно високі гідрофільні властивості. При замочуванні зерна всього за кілька хвилин збільшуються в обсязі, як мінімум, удвічі. Замочені зерна зволожують харчової грудку, полегшують проходження їжі через ШЛУНКОВО-кишкового тракту та сприяють найбільш ефективному всмоктуванню корисних речовин кишечником. А також допомагають регулювати баланс солі в організмі. При з'єднанні з рідиною насіння утворюють гелевидний речовина, що сприяє більшому насиченню і дозволяє не переїдати.

Контроль ваги[ред. | ред. код]

Гідрофільні властивості зерен можуть дуже добре допомогти контролювати вагу. Ці маленькі насіння здатні вбирати вологи в 12 разів більше власної ваги. Це дає відчуття ситості надовго і зменшує тягу до різного виду, перекусу. Крім того, високий вміст білка, жирних кислот нормальний рівень вуглеводів можуть сприяти збереженню нормальної маси.

Зниження рівня холестерину[ред. | ред. код]

Дуже корисні зерна чіа і для гіпертоніків з-за високої концентрації ліноленової кислоти і жирних кислот омега-3. Саме жирні кислоти знижують рівень холестерину, але при цьому підвищують ліпопротеїнів високої щільності (хорошого холестерину). Крім цього насіння дуже добре сприяють нормалізації кров'яного тиску.

Корисні властивості насіння чіа:[ред. | ред. код]

  • покращують роботу травної системи;
  • регулюють масу тіла, звичайно, при правильному харчуванню та вживанню достатньої кількості води;
  • покращують роботу серцево-судинної системи;
  • знижують рівень холостерину в крові;
  • 2 ложки насіння чіа забезпечують відчуття ситості, відповідно, відбувається зниження апетиту;
  • покращують стан зубів та зміцнюють кістки;
  • талія стає тоншою, оскільки чіа регулює рівень цукру в крові, одну з причин появи жиру на животі.

Як бачимо, насіння чіа містить безліч корисних властивостей, проте надмірне або неправильне вживання чіа може зашкодити вашому здоров'ю.