Користувач:Діана Бойко/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гора Бони Сфорци

[ред. | ред. код]
Вид з гори Бони Сфорци
Вид з гори Бони Сфорци

Розташування

[ред. | ред. код]

Гора, яка розташована у селі Чемериси-Барські Вінницької області, біля міста Бар.

Висота гори - 30 метрів, з вершини відкриваються вид на місто Бар, річку Рів та гарні природні ландшафти.

Історія

[ред. | ред. код]

Історію міста Бар починається від 1425-го року. Але тоді ще не було й самого міста та й назви Бар. Проте на протилежному (від теперішнього Бару) боці річки Рів ( або ж Ров) знаходилось селище, яке називалось також Ровом. Зараз на тому місці розташовується селище Чемериси Барські, а від старовинної будівлі залишився крутий пагорб, із якого відкривається чудовий краєвид на теперішній Бар.

1537-го року селище Рів разом з навколишніми землями у місцевого воєводи купує польська королева Бона Сфорца (так, це саме на її честь названа гора Бона в Кременці). За велінням королеви на протилежному боці річки зводиться нова дерев’яна фортеця та поселення навколо неї. Новітнє місто назвали Баром, на честь італійського міста Барі, де власне народилася королева Бона.

Місто одразу ж отримало великі привілеї, його мешканців звільнили на 16 років від податків, а самому Бару було надано Магдебурзьке право. Власне, справжня історія міста розпочалось саме тоді, рівно 475 років тому.

Із тих часів місто безліч разів спустошувалось татарами і знову відроджувалось, відвойовувалось повстанськими військами у польської шляхти й поверталось назад до Речі Посполитої, переживало багато інших буремних подій,

Стан сьогодні

[ред. | ред. код]

На честь польської королеви італійського походження Бони Сфорци, яку вважають покровителькою міста Бар у 2018 році відкрили туристичний об’єкт – гору «Бони Сфорци».  Нещодавно на горі Бони Сфорци почали проводитися тематичні заходи. В результаті яких і сама гора почала потрохи змінюватися. Тут полакували оглядовий майданчик та з’явилися написи на сходах, які ведуть на вершину гори, влаштовувалися зустрічі за кавою та художні виставки. Планується втілення різноманітних ідеї мікробізнесу на території гори і поблизу неї.

На горі Бони Сфорци, господиня садиби зеленого туризму "Подільська родина" Оксана Бас планує зробити ресторан під відкритим небом у старовинному стилі. Її бізнес-ідея стала однією із 30 кращих Вінниччини у конкурсі бізнес-планів в рамках Плану дій реалізації Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької області на період до 2020 року для підприємців-початківців. Яким чином проєкт буде реалізовуватися і в які етапи, Оксана Бас розповіла журналісту газети "Подільський край" Людмилі Мартишевій.

Оглядовий майданчик