Користувач:Когутяк Зенко/Верхоляк Дмитро Кузьмич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Верхоляк Дмитро Кузьмич
ПрізвиськоДуб
Народження01 січня 1928 (96 років)(19280101)
с. Маркова, Богородчанський район, Івано-Франківська область
КраїнаУкраїна
Приналежність Україна, УПА
Роки служби1947–1955
Званняфельдшер

Верхоляк Дмитро Кузьмич (1928 р.н., с. Маркова) — радянський дисидент[1], фельдшер УПА на прізвисько «Дуб». Воював з 1947 до 1955. В 1956 засуджений за "зраду Батьківщині" до розстрілу, проте вирок замінмлм на 25 років таборів. У 1970-х роках в ув'язненні брав участь у боротьбі в'язнів за свої права. Звільнений у 1980 році.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився у сім'ї Кузьми та Насті Верхоляк. З дитинства виділявся силою серед однолітків.

Після семи класів школи почав працювати на Тернопільщині. Після повернення додому у 1947 році та нетривалої роботи у рідному селі приєднався до повстанців. Батько благословив його словами «Сину, ти сам вибрав цю дорогу, то йди нею до кінця, не петляючи, як заєць».

Присягу складав двічі — як повстанець і як член ОУН. До Організації Українських Націоналістів його прийняв полковник Грім. Прізвисько «Дуб» отримав не тільки завдяки своїй кремезній постаті, але й на згадку про іншого повстанця, що загинув у бою.

Був поранений, під керівництвом свого лікаря опанував основи медичної допомоги та сам почав допомагати пораненим. За іншими даними був студентом-медиком. У підпіллi провів вісім років. З 1951-го на 1952-й рік зимували разом із Михайлом Зеленчуком, який нині очолює Всеукраїнське братство ОУН-УПА.

Коли НКВС знищило криївку Гріма на схилі гори Березовачка, а полковник iз дружиною Ольгою застрелилися, перейшли в глибоке підпілля.

У липні 1955-го, після зради Степана Іванківа (прізвисько «Остап»), був пійманий співробітниками НКВС. Під час допитів пропонували перейти на службу до НКВС у чині капітана.

Засуджений 14 лютого 1956 до розстрілу, вирок замінено на 25 років ув'язнення[2]. Пропонували за заяву про те, що був силоміць затягнутий у банду, відпустити, однак відмовився, за що отримав ще 15 років. Перебував таборі Перм-35[3].

Сім'я

[ред. | ред. код]

Мав дружину Катерину Іванівну Яско (Яцків). Була засуджена того ж дня тим же судом до 10 років позбавлення волі. у 1959, пілся 3,5 років ув'язнення була випущена. До 1969 допускались особисті побачення з чоловіком, після — тільки загальні.[4]

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]