Користувач:Ніна Басюк/Замок Саранта Колонес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Замок Саранта Колонес ( грец. Κάστρο Σαράντα Κολώνες - Замок Сорока колон) - візантійська фортеця, заснована в VII столітті для захисту міста і гавані Пафосу від арабських набігів і істотно перебудована хрестоносцями в 1200 році . Після руйнування, внаслідок землетрусу, 1222 року замок більше не відновлювався, на даний час його руїни входять до складу Археологічного парку Пафосу [1] .

Історія замку

[ред. | ред. код]
Руїни замку.

Назва замку пов'язана з безліччю гранітних колон, які переважали в його зовнішньому вигляді. Уламки цих колон до сих пір у великій кількості знаходяться серед руїн цієї фортеці [1] [2] .

Фортеця, найімовірніше, була зведена візантійцями в першій половині VII століття з метою захисту міста і гавані від арабської загрози [1] . Оскільки обороною острова в той час керував брат імператора Іраклія I (610-641) Феодор, можна припустити, що будівництво замку проходило під його безпосереднім керівництвом. Разом з двома портовими вежами і стіною, яка оточувала місто, замок став основним елементом системи оборонних споруд Пафосу .

Незважаючи на видиму неприступність, фортеця була взята і зруйнована арабами в період їхнього другого нашестя на Кіпр в 653 - 654 роках . Через кілька років замок був відбудований заново, однак в 688 році, відповідно до арабо-візантійської угоди про створення «Кіпрського кондомініуму » (спільного управління островом), фортеця була демілітаризована, тобто фактично демонтована [3] .

У 965 році фортеця була знову повністю відновлена і в 1191 році перейшла під контроль Річарда Левове Серце . У 1200 році нові господарі замку, можливо, лицарі ордена госпітальєрів (або Лузиньяни [2] ) істотно перебудували і зміцнили замок [4], проте вже в 1222 році він був повністю зруйнований потужним землетрусом [1] [5] [4] .

Після повного руйнування замку хрестоносці, госпітальєри або королі Лузиньяни, не стали відновлювати Саранта Колонес. Замість цього було зведено нову цитадель в західній частині гавані, що збереглася в перебудованому вигляді до наших днів під назвою Пафоський замок .

План замку.
Руїни замку.

За своїм типом цю споруду в своєму остаточному вигляді відносили до подвійних фортець. Загальна площа замку була складала близько 60 квадратних метрів (що приблизно відповідало розміру внутрішнього замку фортеці Бельвуар ) [4] .

Зовнішній замок складався з фортечних стін товщиною в три метри з чотирма масивними круглими вежами по кутах. У центрі кожної куртини було ще по трикутній півбашті. Навколо замку був глибокий рів, через який із західного боку був перекинутий дерев'яний міст. Квадратна внутрішня цитадель розміром 35х35 метрів [6] включала в себе чотири прямокутні вежі в кожному кутку і одну напівкруглу сторожку [4] . Таким чином всього в замку було вісім веж [5] .

Головні ворота фортеці розташовувалися зі сходу і мали форму підкови. У внутрішньому замку розташовувалися численні військові та господарські будівлі, в тому числі казарми, пекарня, кузня, млин для цукрової тростини, лазня, стайні, мармурові басейни та багато іншого. На верхньому поверсі внутрішнього замку знаходилася, крім оборонних споруд, каплиця. На нижньому і на верхньому поверхах знаходилося кілька туалетів, з'єднаних з каналізаційною системою [1] [4] .

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г д Renos Lavithis, 2008, с. 45.
  2. а б Замок Саранда колонес (Сорока колонн)// www.visitpafos.org.cy. Архів оригіналу за 11 червня 2015. Процитовано 17 липня 2014.
  3. Cyprus Tourism Organisation: Средневековый замок Пафоса. С. 7—8// www.visitcyprus.com (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 6 жовтня 2014. Процитовано 28 жовтня 2013.
  4. а б в г д Adrian J. Boas, 2005, с. 105.
  5. а б Jean-Paul Labourdette, Dominique Auzias, 2002.
  6. Форт Саранда Колонес//www.visitcyprus.com

Література

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]


[[Категорія:Замки Кіпру]]