Користувач:Олена108/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірина Душейко
Ирина Душейко
Ім'я при народженні: Ірина Віталіївна Душейко
Дата народження: 28 листопада 1973(1973-11-28) (50 років)
Місце народження: Київ
Громадянство: Україна Україна
Національність українка
Професія художній керівник народної хорової капели «Дніпро», диригент
Кар'єра з 1999 року
Інструмент(и) голос, піаніно
Жанр Класика
Колективи Народна хорова капела «Дніпро»
Офіційний сайт капели «Дніпро»

Ірина Віталіївна Душéйко (рос. Ирина Душейко; род. 28 лістораду 1973, Київ) — художній керівник та головний диригент народної хорової капели «Дніпро» Молодіжного центру культурно-естетичного виховання Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Освіта[ред. | ред. код]

Навчалася у  Київському музичному училищі імені Р.М. Глієра по класу  хорового диригування (1993).

У 1998 р. закінчила Національний університет культури та мистецтв, отримавши спеціальність "диригент народного хору".

У 2001 закінчила аспірантуру Національного університету культури та мистецтв, відділення музичної педагогіки.

Навчалась у педагогів: Г. Л. Горбатенко, Ю. Ю. Галатенко, М. Ю. Хардаєва, С. Є. Павлюченко, І. Я. Павленко.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Душейко Ірина працює  хормейстером  народної хорової капели «Дніпро» з 1999 року. Під час роботи з колективом поєднує у своїй трудовій діяльності виховну, концертну та адміністративну роботу. Займається підбором репертуару, аранжуванням творів для колективу, репетиційною роботою з хором, хоровими ансамблями, солістами.

У хоровій капелі «Дніпро» співають здебільшого студенти та випускники Київського національного університету імені Тараса Шевченка, які не є професійними співаками, більшість з них не мають початкової музичної освіти. Специфіка колективу така, що вимагає постійної роботи з пошуку нових талановитих виконавців хору, їх музичного виховання та навчання найкращим традиціям українського академічного хорового співу.


Особисте життя[ред. | ред. код]

Незаміжня, має доньку Лизу (народ. 2 марта 1995 р.)

Гастролі та конкурси[ред. | ред. код]

Про високий професійний рівень Ірини Душейко та високий художній рівень виконавського мистецтва хорової капели «Дніпро» свідчать щорічні гастролі за кордон та участь в Міжнародних конкурсах та фестивалях.

З 2009 р. Ірина Душейко працює художнім керівником народної хорової капели "Дніпро". За період її роботи було напрацьовано безліч творчих проектів:

Рік Подія
2009 р. Участь у фестивалі-конкурсі «Аскольдів глас» (НПУ імені М. Драгоманова)
2010 р. Гастрольна поїздка  у м. Констанц (Німеччина), а також на V Міжнародний фестиваль хорового співу  у  м. Жерза (Франція);

2 премія на І Міжнародному хоровому конкурсі-фестивалі імені Павла Муравського;

2011 р. Участь у 38-му Міжнародному поліфонічному фестивалі м. Фано (Італія), здобута спеціальна премія;

Прем'єра  театралізованої версії  кантати Левка Ревуцького «Хустина»;

2012 р. Творчий проект з симфонічним оркестром «Cаntabile» міста Львова, до якого капелою було підготовлено хорові номери кантати «Володар перснів» з однойменного художнього фільму (комп. Говард Шор);
2013 р. Отримали 1 премію у IІ Всеукраїнському конкурсі-фестивалі університетських хорових колективів «ПОЮЩАЯ ФЕЕРИЯ» у Харкові.

Організація та проведення сольного ювілейного концерту у Національній філармонії України  з нагоди 170-річчя хорової капели «Дніпро».

Гастрольна поїздка у Польщу, участь у двох хорових конкурсах у містечку Miedzyzdroje. Отримали 3 дипломи:

1) Бронзовий – у загальному конкурсі,

2) Срібний – у духовному конкурсі,

3) спеціальний диплом від об’єднаного музичного товариства оркестрів та хорів отримала художній керівник капели «Дніпро» - Душейко Ірина.

Участь у міжнародному фестивалі “Universitat Cantat” в Університеті імені Адама Міцкевича у місті  Познань.

2014 р. Здобута І премія на Хоровому конкурсі імені М. Бортнянського, м. Київ.

Постійна концертна участь  у мистецько-благодійних акціях та концертних програмах під час «Революції Гідності» на Майдані, в КМДА, в «Українському домі», у Військовому шпиталі, у військовому санаторії Пущі-Водиці. Організація зйомок кліпу на підтримку українців і кримських татар «Крим - це Україна»

2015 р. Гастрольна поїздка у Польщу та Францію, участь у ХХ міжнародному  хоровому фестивалі міста Жерзат (Франція.)  Здобуто диплом 2 ступеню.

Гран-Прі на конкурсі «Мистецтво без кордонів», 1 місце у Міському конкурсі- огляді хорових колективів м. Київ.

2016 р. Гастрольна поїздка у Німеччину та Італію із окремою концертною програмою хорової капели «Дніпро» та із кантатою Karl Orf «Carmina Burana».
2017 р. Відбувся гастрольний тур містами Литви, взяли участь і здобули Першу і Другу премії солісти капели «Дніпро» Юлія Файдюк та Микола Зарицький у конкурсі  «YoungMaestro», місто Маріямполе;

Народна хор «Дніпро» став лауреатом XXXVI міжнародного конкурсу церковної музики «Хайнувка-2017», місто Білосток (Польща) та завоював І премію у категорії аматорських хорів;

2018 р. Народна хорова капела  «Дніпро» стала лауреатом ІІ премії та отримала диплом: «Кращий аматорський світський хоровий колективів » на XXV всеукраїнському фестивалі-конкурсі духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва» у місті  Дніпро;
2019 р. Здобули Срібне місце (ІІ премія) на міжнародному хоровому конкурсі у місті Чанаккале (Туреччна) у категорії «Дорослі мішані хори».

Інтерв'ю та прямі ефіри[ред. | ред. код]

Також, Ірина  кожен рік бере участь у прямих ефірах програм на радіо УР-1, Радіо «Культура», «Громадське радіо», програмах телеканалів «Інтер», «1+1», УТ-1, КГТРК, та у громадських культурних проектах.





Внешние медиафайлы[ред. | ред. код]

Статьи и публикации[ред. | ред. код]