Користувач:Олеся Мовчан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Місячна веселка — це оптичне явище, що виникає, коли світло від Місяця заломлюється через краплі води у повітрі, наприклад, під час дощу або водоспаду.

Кількість світла навіть від найяскравішого повного Місяця набагато менша, ніж від Сонця, тому місячні веселки тьмяні й рідко зустрічаються. Той факт, що світла недостатньо для збудження колірних рецепторів людського ока, також посилює труднощі при спробі розгледіти кольори веселки. У результаті вона часто здається білою. Однак на фотографіях з тривалою експозицією кольори місячної веселки все ж таки виявляються. Визначення кольорів залежить від розміру крапель вологи, присутніх у повітрі: чим вони менші, тим менш яскраві кольори.

Вперше місячна веселка згадується за часів «Метеорології‎»‎ Арістотеля (близько 350 до н.е.).

Формування веселки[ред. | ред. код]

Як і денна веселка, місячна вимагає, щоб світло від Місяця відбивалося і переломлювалося крапельками води під певним кутом для створення веселки. Місяць повинен бути в найповнішій фазі та низько в небі (на висоті менше 42°), а саме нічне небо має бути дуже темним. Крім того, навпроти Місяця повинен йти дощ або має бути інше джерело крапель води, наприклад водоспад.

Щоб спостерігач мав змогу побачити таке явище, Місяць повинен знаходитися позаду нього (як у випадку зі звичайною веселкою). Найкращий час для спостереження місячної веселки — за кілька годин після заходу або перед сходом сонця. Веселку також можна побачити, якщо дощ випадає під час сходу повного Місяця у крайніх широтах взимку.

Локації[ред. | ред. код]

У багатьох місцях світу можна побачити веселки, спричинені бризками або туманом. В Америці їх спостерігають на різних водоспадах, наприклад, Ніагарський та водоспад Камберленд, розташований неподалік Корбіну, у Нью-Йорку, Йосемітському національному парку, Каліфорнії, штаті Кентуккі. Водоспад Вікторія в Африці, на кордоні Замбії та Зімбабве, також широко відомий місячними веселками.

У хмарних лісах Коста-Ріки, таких гірських містах, як Монтеверде і Санта-Елена, також з певною регулярністю можна спостерігати місячні веселки майже кожну повню у період з грудня до лютого. Веселки не обмежуються лише часом на світанку, вони можуть з'являтися і після заходу сонця, але для цього необхідний повний або майже повний місяць.

Місячні веселки також зустрічаються на Кауаї, Гаваї, коли місяць сходить під час невеликого дощу, та Плитвицьких озерах у Хорватії.

Див. також[ред. | ред. код]

Місяць Веселка Гало Паргелій Парселена Заломлення Оптична ілюзія