Користувач:Панченко Роман/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Резонансний інвертор

[ред. | ред. код]

Термін резонансний інвертор об'єднує досить різноманітні схеми, загальною рисою яких є коливальний характер електромагнітних процесів. Тому до резонансних інверторів відносять і звичайний паралельний інвертор, який працює не в аперіодичному, а в коливальному режимі. Послідовний інвертор, який зазвичай працює в коливальному режимі, теж відноситься до резонансних інверторів. У той же час, коливальний характер електромагнітних процесів навіть у звичайному паралельному инверторі призводить до суттєвих відмінностей у роботі схеми, в порівнянні зі звичайним режимом. Принциповою перевагою будь-якого резонансного інвертора є сприятлива для роботи тиристорів, куполоподібна форма анодного струму, що призводить до істотного зниження комутаційних втрат і дозволяє відчутно підвищити граничну частоту перетворювача.

Паралельний резонансний інвертор

[ред. | ред. код]
Однофазний мостовий паралельний інвентор
Однофазний мостовий паралельний інвентор

Елементи схеми

[ред. | ред. код]

4 робочих тиристора, зібраних за однофазною мостовою схемою, в діагональ змінного струму включається ланцюг навантаження, комутаційна індуктивність виноситься в ланцюг постійного струму. Параметри опору навантаження, а також комутуючі елементи вибираються з умови забезпечення коливального характеру зміни струму навантаження. Максимальна напруга на конденсаторі при перезаряді має бути більше ніж напруга джерела постійної напруги.

Принцип роботи

[ред. | ред. код]
Часові діаграми паралельного резонансного інвентора
Часові діаграми паралельного резонансного інвентора

При відмиканні тиристорів і (момент на часовій діаграмі) комутуючий конденсатор С заряджається від джерела постійної напруги . Параметри елементів схеми вибираються таким чином, щоб заряд конденсатора відбувався по коливальному закону і струм тиристорів спадав до нуля (момент ) раніше моменту відмикання наступної пари тиристорів (момент ). Протягом інтервалу ... жоден з тиристорів не проводить струм і вхідний струм дорівнює. нулю. Напруга на тиристорах і при цьому дорівнює напіврізниці напруги джерела живлення і комутуючого конденсатора . Напруга uc на інтервалі ... повинна перевищувати , щоб напруга на тиристорах і протягом цього інтервалу залишалася негативною.

У момент выдпираються тиристори і і до тиристорыв і прикладається напруга . Конденсатор перезаряджається, і напруга на тиристорах і змінює полярність. Кут запирання тиристорів складається з двох складових: кута непровідності тиристорів інвертора і власне кута запирання . У момент часу струм через тиристори і припиняється і напруга на комутуючому конденсаторі змінюється за таким же законом, що і в інтервалі ... . При відпиранні тиристорів і (момент ) цикл роботи інвертора повторюється.

Деякі параметри схеми та її елементів

[ред. | ред. код]

Кут провідності тиристорів:

;

де коефіцієнт навантаження; частотний коефіцієнт.

Середнє значення вхідного струму:

У режимі переривчастого вхідного струму напруга на навантаженні, комутуючму конденсаторі і на тиристорах залежить не тільки від параметрів навантаження, робочої частоти, величини ємності коммутирующего конденсатора, але також і від величини кута провідності .

Максимальні значення прямої і зворотньлї напруги на тирісторах можна визначити:

Порівняння характеристик паралельного інвертора струму і резонансного паралельного інвертора показує, що характер основних залежностей в обх інверторах приблизно однаковий. У резонансному інверторі швидкість наростання струму тиристора порівняно мала, так як форма імпульсу струму синусоїдальна, і тому не потрібно спеціальних пристроїв для обмеження . Тому резонансний інвертор може бути використаний при більш високій вихідний частоті. Крім того, в резонансному инверторе можна отримати великі значення кутів запирання.

Послідовний інвертор з відкритим входом без зворотних діодів

[ред. | ред. код]
Послідовний інвертор з відкритим входом без зворотних діодів
Послідовний інвертор з відкритим входом без зворотних діодів

Принцип роботи даного інвентора полягає в наступному. При подачі керуючого сигналу на тиристор останній відпирається і конденсатор С починає заряджатися від джерела постійної напруги таким чином, що його верхня (по схемі) обкладка отримує позитивний потенціал. Наступний напівперіод відпирається тиристор і конденсатор розряджається через ланцюг . Таким чином, через навантаження протікає змінний струм.

Параметри елементів схеми зазвичай підбираються таким чином, щоб струм тиристора протягом всього міжкомутаціонного проміжку змінювався по коливальному закону, тобто, в момент комутації напруга на дроселі була б більше напруги джерела живлення (). Якщо дана нерівність не буде виконуватися, то при відпиранні чергового тиристора струм тиристора що проходив раніше не закриється і джерело живлення виявиться замкнутим накоротко. Зазначена нерівність має зберегтися протягом деякого часу, достатнього для відновлення керованості тиристорів.

Однофазний напівмостовий резонансний інвертор зі зворотніми діодами

[ред. | ред. код]
Напівмостова схема резонансного інвентора зі зворотніми діодами
Напівмостова схема резонансного інвентора зі зворотніми діодами
Часові даграми для напівмостової схеми резонансного інвентора зі зворотніми діодами
Часові даграми для напівмостової схеми резонансного інвентора зі зворотніми діодами

Необхідною умовою для нормальної роботи схеми є коливальний характер електромагнітних процесів, який має бути забезпечений при виборі параметрів комутуючого контуру . Робота схеми відбувається наступним чином: при включенні тиристора комутуючий конденсатор заряджається через дросель . Завдяки коливальному характеру процесу заряду, зарядний струм має куполоподібну форму і до моменту закінчення зарядної напівхвилі ємність заряджається до напруги, приблизно в два рази більшої, ніж напруга на конденсаторі фільтра . Тому після закінчення зарядної напівхвилі ємність розряджається назад на ємність фільтра через діод . Падіння напруги на діоді є зворотним для раніше працювавшого тиристора , що і забезпечує відновлення його керованості, за умови, що тривалість протікання струму через діод достатня для відновлення керованості тиристора . Тут слід зазначити, що через малу зворотню напругу (близько 1 вольта), прикладену до раніше працювавшого тиристора, час відновлення його керованості може збільшуватися в 3 - 5 разів у порівнянні з класифікаційним. Для зменшення цього часу необхідно збільшувати зворотню напругу на тиристорі. Це можна зробити, наприклад, за рахунок включення декількох діодів послідовно. При включенні тиристора весь процес повторюється, але з іншого полярністю. Таким чином, на ємності формується напруга приблизно синусоїдальної форми, частота якої в два рази менша власної частоти комутуючого контуру .

Цінною властивістю схеми є відносно жорстка зовнішня характеристика інвертора, що пояснюється можливістю двостороннього обміну енергією між комутаційним конденсатором і джерелом живлення. Тому інвертори такого типу нормально працюють і в режимі холостого ходу.

Напівмостова схема резонансного інвертора, розглянута вище, не є єдиним варіантом, як і інші типи інверторів, резонансний інвертор із зворотними діодами, в принципі, може бути реалізований за будь-якою відомою схемою випрямлення. На практиці знайшли застосування лише однофазні схеми, зокрема, однофазна мостова схема.

Див. також

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]
  • Горбачёв Г.Н., Чаплыгин Е.Е Промышленная электроника. - М:. Энергоатомиздат , 1988 - 320c.
  • Криштафович А.К., Трифонюк В.В. Основы промышленной электроники. перераб. и доп. - М.: Высш. шк., 1985. - 287 с.

Посилання

[ред. | ред. код]