Користувач:Сатанама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Альона Каравай (рік народження 1982) - едукаторка та культурна менеджерка. Отримала формальну освіту в університетах в Донецьку та в Кайзерслаутерні, заснувала низку культурних просторів та організацій в сфері неформальної освіти та мистецької продукції.

Неформальна освіта та фасилітація та спільноти[ред. | ред. код]

Співзасновниця Іншої Освіти та співрозробниця проекту horizontal school в німецькій спілці MitOst. Навчалась фасилітації в трирічній міжнародній програмі німецького Фонду ім. Роберта Боша з 2015 до 2018 рік.

Сферою професійного інтересу є процес здобуття емпіричного знання, а також динамічне та експериментальне навчання. Пише про те, куди рухається ринок освітніх подій[1] та бачить освіту та навчання як майданчик для взаємодії. Ініціювала та редагувала й перекладата словник фасилітації ​​ТОБТО / словник фасилітації українською[2] і перекладено на англійську, німецьку, французьку та арабську[3] .

Співавторка низки посібників та словників з неформальної освіти [4] [5] [6]/

Спільноти та організаційний менеджмент[ред. | ред. код]

Досліджує спільноти та групову динаміку - робить це емпірично та створює проєкти, які мають на меті допомогти продуктивним звязкам між різними людьми, як до прикладу Ukraine Lab[7] . Є співавторкою словника ТОБТО СПІЛЬНОТА?[8]

Цікавиться, досліджує та пише про те, якою є природа змін в людських групах та що може їм заважати[9]

“Треті місця” та простори[ред. | ред. код]

З 2014 по 2018 рік була залучена в дизайн та створення низки просторів за концепцією “третіх місць”. Є соціальною інвесторкою в Urban Space 500 в Києві, а також була в правлінні організації протягом перших трьох років запуску. Співзасновниця простору для холістичного навчання Хата-Майстерня.

В 2017-2018 році була в команді людей та організацій, якій досліджували та ініцювали створення простору Промприлад.Реновація. Ініціювала та організувала освітній візит Чальза Лендрі у Франківськ в 2017 році[10].

Культурний менеджмент та мистецька продукція[ред. | ред. код]

Співзасновниця та керуюча партнерка в агенції proto produkciia та галереї / проектного простору “Асортиментна кімната”, курувала програму з Поезофонії та музичну локацію в палаці Потоцьких в команді фестивалю Порто Франко в 2018 році.

В 2018 разом з Ольгою Дятел та Анною Потьомкіною заснувала галерею “Асортиментна кімната”, і з того часу супроводжує проєкт як прихильниця та супервізорка. З 2020 року викладає в Дніпропетровському фаховому художньо-мистецькому коледжі культури. Зокрема, займається питаннями на стику між освітою та культурою та досліджує нові навчальні формати для культурних індустрій[11].

З 2021 року є експерткою Українського культурного фонду в програмі “Культура для змін”[12]. Є співавторкою словника прото продюсування - глосарію глосарій про продукцію музичних та навчальних подій, про театральну продукцію та окремо про онлайн продукцію[13].

З 2021 року разом з Анною Потьомкіною веде колонку про сучасне локальне мистецтво у Франківську в Інтернет-медіа КУРС[14].

Займалася театральними практиками, музикою — на аматорському рівні та без планів на публічність. В фокусі її професійних інтересів — візуальне мистецтво та музика, проекти на перетині неформальної освіти та мистецтва та архітектура організаційних форм та структур, які б давали свободу та забезпечували сталість.


  1. Куди рухається ринок освітніх подій / Практики. BiggggIdea. Процитовано 4 серпня 2021.
  2. The new Knowledge (ua) . Процитовано 4 серпня 2021.
  3. In other words — Theodor-Heuss-Kolleg. https://theodor-heuss-kolleg.de/ (амер.). Процитовано 4 серпня 2021.
  4. The new Knowledge (ua) . Процитовано 4 серпня 2021.
  5. The new Knowledge (ua) . Процитовано 4 серпня 2021.
  6. The new Knowledge (ua) . Процитовано 4 серпня 2021.
  7. UkraineLab: “coopetition” у громадському секторі та культурі / Практики. BiggggIdea. Процитовано 4 серпня 2021.
  8. The new Knowledge (ua) . Процитовано 4 серпня 2021.
  9. #Зміни: Три парадигми змін – в організаціях та наших головах / Практики. BiggggIdea. Процитовано 4 серпня 2021.
  10. Teple misto. warm.if.ua. Процитовано 4 серпня 2021.
  11. Освіта для талановитих. The Ukrainians. 10 травня 2021. Процитовано 4 серпня 2021.
  12. Український культурний фонд. ucf.in.ua (ua) . Процитовано 4 серпня 2021.
  13. Загальні терміни – Proto produkciia (укр.). Процитовано 4 серпня 2021.
  14. Асортиментна кімната. Курс. Процитовано 4 серпня 2021.