Користувач:Федір Шандор/Чернетка/Замок Стейнвікхолм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Замок Стейнвікголм - Steinvikholm slott

[ред. | ред. код]

Стейнвікголм був побудований в 1530 році архієпископом Олафом, який керував Державною радою, був «опозиціонером» і потребував захисту. Замок став останнім оплотом католицької церкви в Норвегії. Стейнвікголм був для свого часу найкращою оборонною спорудою Норвегії. Він мав майже квадратну форму і потужні, добре укріплені башти. Чотири «крила» оточували внутрішній двір, повністю захищаючи територію. А розташування на острові робило його практично неприступним, адже тоді знаряддя були вкрай недальнобійні, тому небезпеки обстрілу не існувало.

Внутрішній простір поділявся на дві частини. Зовнішній двір був доступний для всіх. Сюди привозили продовольство, паливо, зброю. На внутрішній двір міг заходити тільки архієпископ, який жив у маленькій вежі з таємним ходом на причал човнів. У 1536 архієпископ найняв в Голландії кілька судів з екіпажами, які патрулювали води фьйорду. Однак незабаром йому все-таки довелося втекти з обложеного замку. Після цього фортеця стала приходити в занепад.

Згодом замок Стейнвікголм остаточно закинули, і він безнадійно застарів. Місцеві жителі розібрали кам'яні стіни для своїх потреб.

Відновили замок вже в XX столітті. Хоча роботи тривають досі, щорічно влітку протягом декількох десятиліть його руїни і околиці перетворюються на декорацію для опери «Олав Енгельбректссон», світова прем'єра якої відбулася 5 серпня 1993 року. Під час постановки реальність відступає вбік перед світлом смолоскипів, і справа в своє руки бере Середньовіччя. З приходом темряви знову головною фігурою в замку стає бунтівний архієпископ, який і збудував Стейнвікголм в 1530 році. Це найграндіозніша з відкритих вуличних вистав в Західній Європі.