Користувач:Alex Blokha/Reductio ad Hitlerum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Reductio ad Hitlerum , також argumentum ad Hitlerum , або reductio (або argumentum ) ad Nazium - псевдолатинський вираз, що означає «зведення (або апеляція) до Адольфа Гітлера (або нацистам )», сучасний логічний виверт , різновид невірної асоціації та помилки причини-слідства. Термін reductio ad Hitlerum був запропонований фахівцем з наукової етики Лео Штраусом в 1953 році. Використання цього виверту іноді називається « розігруванням нацистської карти » [1].

Виверт часто приймає наступну форму: «Гітлер (або нацисти) підтримували X , отже, X - зло / щось небажане / щось погане» " [1] . Приклад: «Гітлер підтримував боротьбу з курінням, отже, всі подібні кампанії - зло ». Риторична цінність аргументу полягає в тому, що в більшості співтовариств цінності Гітлера і нацизму автоматично вважаються неприйнятними, і використання такого порівняння може спричинити в опонента виникнення емоційної реакції, яка не дозволяє дати раціональну відповідь [1] .

Підвидами цього виверту є зіставлення пропозицій опонента з Голокостом, Гестапо, фашизмом або тоталітаризмом, а також з тероризмом [1] . Може використовуватися також зворотна форма: «Гітлер був проти X , отже, X - це добре».

Див також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Curtis, Gary N. (2004). Logical Fallacy: The Hitler Card. Fallacy Files.



[[Категорія: Адольф Гітлер]] [[Категорія: Логічні помилки]]