Користувач:Bokapatsila/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ярослав Збараський у своїй майстерні. 2015 рік
Ярослав Збараський у своїй майстерні. 2015 рік

Збараський Ярослав Мирославович (нар. 26 жовтня 1952, с. Скорики, Підволочиського району, Україна) — український живописець. Директор Підволочиської дитячої художньої школи.

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1970 році закінчив Підволочиську середню школу і поступив у Косівський технікум народних художніх промислів за спеціальністю художник декоративного та прикладного мистецтва.

1974—1975 рр. – художник на Снятинській меблевій фабриці.

1975 рік разом з Петром Гордійчуком заснували Підволочиськудитячу художню школу.

З 1991 по 2005 рік – директор Підволочиської дитячої художньої школи.

З 2005 по 2010 рік – начальник Підволочиського відділу культури і туризму.

У 2007 році закінчив магістратуру Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії.

З 2010 року – директор Підволочиської дитячої художньої школи.

Сьогодні картини Ярослава Збараського зберігаються у приватних колекціях Росії та Іспанії, Польщі та Італії, Німеччини і США. Приймав участь у численних художніх виставках.

Творчість[ред. | ред. код]

Петро Сорока:

Картини підволочиського художника не тільки метафоричні, які змушують глядача замислитися, а й винятково поетичні. Ця рідкісна якість досягається за допомогою кольорів, точніше вишуканих варіацій колірних сполук. Колір у нього своєрідний носій цілющої енергії, яка благодатно впливає на душу глядача… Він полюбляє умовності й абстракції (хоча ніколи не зводить їх у культ), стримані форми, тонку гру яскравих барв, подекуди гротескно-фантастичні мотиви, але може проспівати лірично піднесену осанну дівочій вроді, довершеним формам зрілого жіночого тіла і внутрішній чистоті жінки-матері