Користувач:Bratiuk

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Парадокс енергій порушеної рівноваги важеля

[ред. | ред. код]

Парадокс енергій порушеної рівноваги важеля виявлений 2019 року[1], і слугує наочним відображенням формалізованого фізичного механізму накопичення енергії у системах різної природи, який описує математичний апарат теореми віріалу.

Парадокс не є представленням абстрактної ідеї, а існує, як явище об'єктивної реальності, є наслідком із закону збереження енергії, і полягає у тому, що в системі відліку важеля енергія, отримана за рахунок роботи, яка вивела важіль із рівноваги, може перевищити енергію, витрачену на виконання цієї роботи.

Опис явища порушеної рівноваги енергій в системі відліку важеля

[ред. | ред. код]

Зміст парадоксу демонструє порушення рівноваги двох тіл із однаковими масами m1 = m2, які знаходяться на плечах важеля на однакових віддалях d1 = d2 від центра їх мас o, розміщеного на опорі важеля, й перебувають в стані рівноваги у гравітаційному полі, котре діє на них з однаковими силами F1 = g·m1 та F2 = g·m2, де g – прискорення вільного падіння.

За початок системи відліку приймаємо рівень, на якому встановлено опору важеля, і нижче якого ані плечі важеля, ані жодне з тіл не можуть опуститися.

Якщо до одного із тіл, наприклад, з масою m1, прикласти деяку силу F, то воно опуститься на деяку висоту h нижче рівня центра мас o. Натомість, тіло з масою m2 одночасно підніметься на таку ж висоту h вище рівня центра мас o.

Як результат, у системі відліку важеля порушиться рівновага енергій. А саме, потенційна енергія тіла з масою m1 зменшиться, а потенційна енергія тіла з масою m2 одночасно збільшиться (накопичиться) на одну й ту ж величину, еквівалентну виконаній роботі A:

.

Альтернативний текст
Результат порушення рівноваги важеля під дією сили F


Після порушення рівноваги потенційну енергію тіла з масою m2 у системі відліку важеля можна визначити шляхом її перетворення на кінетичну енергію. Наприклад, коли тіло з масою m2 під дією сили F2 = g·m2 падає з висоти h, на яку воно піднялось вище рівня центра мас o.

Потенційну енергію тіла з масою m2 після порушення рівноваги у системі відліку важеля можна визначити шляхом її перетворення на кінетичну енергію. Наприклад, коли тіло з масою m2 під дією сили F2 = g·m2 падає після того, як воно піднялось на висоту h вище рівня центра мас o.

У системі відліку важеля падіння тіла з масою m2 починається з висоти 2·h відносно рівня знаходження тіла з масою m1. А отже, по досягненню рівня знаходження тіла з масою m1, тіло з масою m2 набуде кінетичну енергію:

, де v – швидкість тіла з масою m2.

Відтак, отримуємо парадокс: у системі відліку важеля кінетична енергія, набута тілом з масою m2, удвічі перевищує енергію, витрачену на виконання роботи A для підіймання тіла з масою m2 на висоту h вище рівня центра мас o.

Водночас, виконується закон збереження, адже сума енергій обох тіл, як перед, так і після порушення рівноваги залишається однаковою, а результатом порушення рівноваги важеля силою F є перерозподіл власної енергії тіл між ними за рахунок енергії, витраченої на виконання роботи A. По суті, маємо наслідок із закону збереження.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір від 14.06.2019 р. за № 89823. «Авторське право і суміжні права», Бюлетень № 53. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності». Київ - 2019, с. 1025 (PDF).

Література

[ред. | ред. код]

Братюк П. В. Моделювання процесів накопичування енергії в електромеханічних системах на підставі положень теореми віріалу / Електромеханічні і енергозберігаючі системи. Щоквартальний науково-виробничий журнал. – Кременчук: КрНУ, 2020. – Вип. 3/2020 (51), с. 8 – 18. DOI: 10.30929/2072-2052.2020.3.51.8-18