Користувач:CentromegaNGU/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Центр спеціального призначення НГУ «Омега»[ред. | ред. код]

Центр спеціального призначення «Омега» - структурний підрозділ Національної гвардії України, до складу якого входять окремі загони спеціального призначення «Омега». ЦСП «Омега» призначений для оперативного вжиття окремими загонами спеціального призначення «Омега» заходів щодо реалізації виконання завдань і функцій, покладених на Національну гвардію України.

Завдання[ред. | ред. код]

Центр спеціального призначення «Омега»
На службі 20 вересня 2022 року
Країна  Україна
Вид  Національна гвардія
(2014—дотепер)
Тип спеціальні сили
Гасло За нами останнє слово
Командування
Поточний
командувач

Начальник ЦСП НГУ "Омега"

генерал-майор Яцюк Павло Федорович

Завдання Центру спеціально призначення «Омега»: у взаємодії з органами військового управління, військовими частинами (підрозділами) Національної гвардії України та правоохоронними органами забезпечити участь загонів спеціального призначення в оперативному реагуванні щодо забезпечення захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від кримінальних та інших протиправних посягань, громадської і державної безпеки, захисту державного кордону, припинення дій незаконних воєнізованих або збройних формувань, терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій, терористичної діяльності, а у взаємодії зі Збройними Силами України - забезпечити участь у відсічі збройної агресії проти України та ліквідації збройного конфлікту шляхом ведення бойових (спеціальних) дій.

Історія[ред. | ред. код]

Центр спеціального призначення Національної гвардії України «Омега» створений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.09.2022 року № 600.

1-й Окремий загін спеціального призначення «Омега»[ред. | ред. код]

4 квітня 2003 року був створений Загін спеціального призначення «Омега», укомплектований десантниками, бойовими плавцями і фахівцями по гірській підготовці.

Підрозділ був сформований у складі окремої бригади спеціального призначення для виконання спецзаходів по боротьбі з тероризмом в умовах крайнього ускладнення ситуації. У 2015 р. був виведений зі штату бригади та підпорядкований Головному управлінню НГУ. Особовий склад має високу підготовку, навчений проведенню антитерористичних заходів, звільненню заручників, ліквідації незаконних збройних формувань, охороні особливо важливих фізичних осіб.

Спецпризначенці здобували досвід бойових спочатку у АТО (ООС) на сході країни,  а з початком повномасштабної агресії рф давали відсіч у боях за Київщину, Донбас.

Наразі 1-й Окремий загін спеціального призначення входить до складу Центру спеціального призначення НГУ «Омега».

2-й Окремий загін спеціального призначення «Омега»[ред. | ред. код]

В 2012 році, на базі Роти розвідки спеціального призначення, було утворено Загін спеціального призначення по боротьбі з тероризмом.

У 2014 році Загін спеціального призначення було реформовано у окремий загін спеціального призначення.

У 2017 році до Окремого загону спеціального призначення було приєднано (об’єднано) Окремий загін розвідки спеціального призначення «Арес» та було реорганізовано бойовий та чисельний склад.

  З 2014 року особовий склад загону залучався до виконання завдань в зоні проведення ООС. Бійці підрозділу брали участь у проведенні операції по звільненню міста Слов’янськ від незаконних збройних формувань. Брали участь у боях за Дебальцеве. Виконували бойові завдання на територіях, тимчасово окупованих Луганської та Донецької областей України

  З початком повномасштабної агресії рф спецпризначенці приймали участь у бойових діях зі звільнення окупованих територій Харківської області, приймали участь у обороні міста Бахмут.

Наразі 2-й Окремий загін спеціального призначення входить до складу Центру спеціального призначення НГУ «Омега».

3-й Окремий загін спеціального призначення «Омега»[ред. | ред. код]

8 серпня 2006 року була створена Розвідувальна рота спеціального призначення.

У 2012 році підрозділ було перейменовано у Роту спеціального призначення.

У 2014 році підрозділ був реорганізований в Окремий загін спеціального призначення Національної гвардії України.

З квітня 2014 року Окремий загін спеціального призначення «Омега» виконує завдання в зоні проведення антитерористичної операції (ООС) на сході України, а також реалізовує заходи для припинення терористичної діяльності у державі в цілому.

Підрозділ був залучений до ведення бойових дій в населених пунктах на сході України: Славянськ, Красноармійськ, Широкіно, Ямпіль, Закотне, Семенівка, Ясинувата, Чермалик, Мар’їнка, Маріуполь, Попасне та інші.

Військовослужбовці підрозділу заохочені Державними нагородами за відвагу та хоробрість дії під час проведення АТО (ООС).

З початком повномасштабної агресії російської федерації на території нашої країни спецпризначенці 3-го ОЗСП «ОМЕГА» виконують бойові завдання на сході та півдні України.  

На даний час 3-й Окремий загін спеціального призначення входить до складу Центру спеціального призначення НГУ «Омега».

4-й Окремий загін спеціального призначення «Омега»[ред. | ред. код]

Окремий загін спеціального призначення був створений наказом командуючого від 8 червня 2012 року на базі Розвідувальної роти спеціального призначення. До складу Загону спеціального призначення було відібрано 35 чоловік з найбільш підготовлених військовослужбовців роти розвідки які в подальшому стали кістяком підрозділу. Відбиралися військовослужбовці з найбільш професійно та фізично підготовлених кандидатів, які мають необхідну фізичну підготовку та за своїми морально-психологічними якостями здатні впевнено діяти в екстремальних умовах та виконувати завдання, які на них покладені.

З 2014 року особовий склад загону залучався до виконання завдань в зоні проведення ООС, зокрема пошуку та знищення ДРГ противника, проведення спеціальних розвідувальних заходів, прикриття суміжних підрозділів, зачистки та спеціальних фільтраційних заходів, виконував завдання контр снайперської боротьби новітніми снайперськими комплексами, а також здійснював охорону представників спільного центру з контролю та координації. Підрозділ брав участь у звільнені та бойових діях у таких населених пунктах як: Донецьк, Крестище, Слов'янськ, Краматорськ, Семенівка…

З початком вторгнення російської федерації на територію нашої країни військовослужбовці окремого загону спеціального призначення «ОМЕГА» НГУ приймають учать у боях з ворогом на Луганському та Донецькому напрямках.

Наразі 4-й Окремий загін спеціального призначення входить до складу Центру спеціального призначення НГУ «Омега».

5-й Окремий загін спеціального призначення "Омега"[ред. | ред. код]

Окремий загін спеціального призначення був заснований 9 липня 2012 року.

Вже в квітні 2014 року загін приступив до виконання службово-бойових завдань в зоні проведення Антитерористичної операції поблизу міста Слов’янськ Донецької області. Під час проведення Антитерористичної операції особовий склад загону приймав безпосередню участь у звільненні населених пунктів Семенівка, Червоний Лиман Донецької області та Закотне, Попасне Луганської області.

З 2014 року підрозділ виконував бойові завдання з контрснайперської боротьби, спеціальної розвідки та спостереження, охорони різноманітних державних об’єктів стратегічного значення. Окремий загін спеціального призначення «Омега» НГУ виконував бойові завдання щодо недопущення вчинення ворогом диверсійних та терористичних дій практично по всій лінії зіткнення з російським агресором.

З першого дня повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України військовослужбовці окремого загону спеціального призначення «Омега» одними з перших прийняли бій з ворогом на Луганському та Донецькому напрямках.

Наразі 5-й Окремий загін спеціального призначення входить до складу Центру спеціального призначення НГУ «Омега».

6-й Окремий загін спеціального призначення "Омега"[ред. | ред. код]

Окремий загін спеціального призначення був заснований у 2023 році.

Символіка[ред. | ред. код]

Гаслом загонів спеціального призначення «Омега» – «За нами останнє слово». Воно стало символом волі та відваги, адже незважаючи на всі труднощі та виклики, омегівці готові встояти до кінця і викласти всі свої зусилля, щоб досягти своєї мети та захистити державу. «Омега» – остання літера у грецькій абетці.

Череп (каратель) – міжнародний знак спецпризначенців.  Череп символізує той факт, що спецпризначенці готові стати на лінію вогню та виконувати завдання навіть в найбільш смертельно небезпечних ситуаціях.

Командування[ред. | ред. код]

Начальник Центру Спеціального призначення Національної гвардії України – генерал-майор Яцюк Павло Федорович

Положення про Центр спеціального призначення[ред. | ред. код]

Центр спеціального призначення Національної гвардії України «Омега» створений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.09.2022 року № 600.

Бійці Центра спеціального призначення НГУ "Омега"