Користувач:Dendy.personally

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Набрання чинності нормативним актом[ред. | ред. код]

Дія нормативного акта (чи його окремої частини) починається з моменту набрання ним чинності.

Термінологія

У законодавстві України на позначення початкового моменту дії нормативних актів вжито такі терміни як «набрання чинності», «набуття чинності», «введення в дію», «вступ в дію». Усі ці терміни містяться й у тексті Конституції України. У переважній більшості випадків усі перелічені терміни використовуються як синоніми.

За цими термінами стоїть одне поняття, що позначає початкову точку темпоральної календарної дії чинності нормативно-правового акта,   тобто календарну дату з якої починається відлік специфічного юридичного існування акта як належного. З цього моменту акт набуває юридичної сили, тобто розпочинається його нормативно-регулятивний вплив на суспільні відносини, що полягає у забезпечуваній державою формальній можливості використання або формальній необхідності виконання (дотримання) закріплених в ньому норм.[1]

У поодиноких випадках український законодавець вдається до розрізнення понять "набуття чинності" та "введення в дію" (див. рішення Конституційного Суду України №21-рп/2010 від 06.10.2010 року), що відображає погляди на це питання, що не є усталеними в правовій доктрині.

Поняття «введення нормативного акта в дію» має й інше, ширше значення – «завершальна стадія законодавчого процесу, що включає визначення порядку й умов набрання чинності законом, порядку й умов його впровадження в систему законодавства, а також порядку й умов застосування закону в цілому чи окремих його положень», комплекс заходів (організаційних, кадрових, інформаційних, фінансових, матеріально-технічних та юридико-технічних), які здійснюються для уможливлення функціонування такого акта. [2]

Умови введення нормативного акта в дію визначаються в самому акті одночасно з його прийняттям, або окремим актом про введення відповідного акта в дію. Складні, великі за обсягом акти (конституційні закони, кодекси тощо) можуть бути введені в дію окремим актом.

Порядок набуття чинності

В Україні законодавець визначає три способи визначення моменту набрання чинності нормативно-правовим актом:

  1. загальний – у відповідному акті встановлюється загальне правило введення в дію відповідної категорії актів, що реалізується за відсутності наступних двох способів;
  2. особливий – у відповідному загальному акті встановлюється особливий термін набрання чинності актами, які приймаються в певній сфері суспільних відносин (митні, бюджетні, податкові); реалізується за відсутності наступного способу;
  3. спеціальний – у окремому нормативно-правовому акті встановлюються норми, які визначають особливий строк набрання ними чинності.

Зазначені способи, як правило в якості обов’язкової умови і мінімальним строком набрання чинності нормативно-правовим актом, визнають його офіційне опублікування. [2]

Нормативно-правові акти, що визначають права й обов’язки громадян, не доведені до відома населення в установленому законом порядку, відповідно до статті 57 Конституції України є нечинними і не мають діяти .

Законодавство України закріплює такі загальні правила набуття чинності нормативними актами:

  1. Конституція України набула чинності з дня її прийняття – 28 червня 1996 р.[3] (рішення Конституційного Суду України №4зп від 03.10.1997 року).
  2. Відповідно до ст. 94 Конституції України  та ст. 138 Закону України “Про Регламент Верховної ради України” від 10.02.2010 закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування. Постанови Верховної Ради, які містять положення нормативного характеру, набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо ними не передбачено інше. (ч.5 ст.138 Закону України “Про Регламент Верховної ради України”)
  3. Міжнародні договори України - після надання Україною згоди на обов'язковість для неї міжнародного договору відповідно до Закону України "Про міжнародні договори України" в порядку та строки, передбачені договором, або в інший узгоджений сторонами спосіб (Ст. 14 Закону України від 29.06.2004 р. № 1906-IV "Про міжнародні договори України" Положення про порядок укладення, виконання та денонсації міжнародних договорів України міжвідомчого характеру, затверджене постановою Кабміну від 17.06.94 р. № 42)
  4. Укази, розпорядження та інші нормативно-правові акти Президента України - через десять днів з дня офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самими актами, але не раніше дня опублікування в офіційних виданнях (ст. 57 Конституції України, ст. 4 Указу Президента України від 10.06.97 р. № 503/97 "Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності")
  5. Постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування, у випадках, передбачених законом, постанови Кабінету Міністрів України або їх окремі положення, що містять інформацію з обмеженим доступом, не підлягають опублікуванню і набирають чинності з моменту їх доведення в установленому порядку до виконавців, якщо цими постановами не встановлено пізніший термін набрання ними чинності. Розпорядження Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо цими розпорядженнями не встановлено пізніший термін набрання ними чинності. Акти Кабінету Міністрів України з питань державної митної справи набирають чинності в порядку, визначеному Митним кодексом України. (ст.52 Закону України “Про кабінет міністрів України" від 27.02.2014р.)
  6. Нормативно-правові акти з питань митної справи - через 45 днів з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самим актом, але не раніше дня їх офіційного опублікування (ст. 2 Митного кодексу України).
    • Офіційним опублікуванням такого нормативно-правового акта, вважається опублікування його повного тексту в одному з періодичних друкованих видань, визначених законодавством України як офіційні. Днем офіційного опублікування вважається день виходу в світ номера того офіційного друкованого видання, в якому повний текст опубліковано раніше, ніж в інших офіційних друкованих виданнях. Якщо опублікування здійснювалося частинами, днем його офіційного опублікування вважається день виходу в світ того номера офіційного друкованого видання, в якому раніше, ніж в інших офіційних друкованих виданнях, опубліковано останню частину зазначеного закону або нормативно-правового акта. Нормативно-правовий акт з питань державної митної справи, який набирає чинності з дня офіційного опублікування, вважається чинним з 0 годин дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Якщо для набрання чинності встановлено певний строк, визначений днями, цей строк починається з 0 годин дня, наступного за днем офіційного опублікування і закінчується о 24 годині останнього дня відповідного строку. Якщо день набрання визначено конкретною датою, цей закон або акт вважається чинним з 0 годин зазначеної дати. (ст.2 Митного кодексу України).
  7. Накази  міністерства,  які є нормативно-правовими актами і пройшли державну реєстрацію,  набирають чинності з дня  офіційного опублікування,  якщо  інше не  передбачено самими актами,  але не раніше дня офіційного опублікування.(ст.15 Закону України “Про центральні органи виконавчої влади” 17.03.2011 р.)
  8. Постанови Правління Національного банку України, що регулюють відношення, суб'єктами яких є органи державної влади і місцевого самоврядування, банки, підприємства, організації і установи незалежно від форм власності, а також фізичні особи - через десять днів після їх державної реєстрації, здійснюваної Міністерством юстиції України, якщо в них не встановлений більш пізній строк набрання чинності, але не раніше дня їх офіційного оприлюднення Не мають зворотної дії крім випадків, коли вони відповідно до закону пом'якшують або скасовують відповідальність. (ст.56 Закону України від 20.05.1999 р. № 679-XIV "Про Національний банк України")
  9. Нормативно-правові акти місцевих державних адміністрацій, які стосуються прав та обов’язків громадян або мають загальний характер, підлягають оприлюдненню і набирають чинності з моменту їх оприлюднення, якщо самими актами не встановлено пізніший термін введення їх у дію. (ст.41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»)
  10. Рішення органів місцевого самоврядування набувають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо відповідною радою не встановлено пізніший термін введення цих рішень у дію. (ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»)

Загалом порядок дії нормативно-правових актів закріплений, зокрема, в Конституції України (ст.ст.57, 58, 94, 102, 117); Законах України "Про регламент Верховної ради України»(ст.138.), «Про місцеве самоврядування в Україні»(ст.59), «Про місцеві державні адміністрації»(ст.41), "Про Національний банк України"(ст.56),"Про міжнародні договори України" (ст.14), Митним кодексом України (ст.9), в Положенні про порядок підготовки і внесення проектів указів і розпоряджень Президента України, затвердженого Указом Президента України №346/93 від 20.08.93 р. "Про порядок підготовки і внесення актів Президента України"; в Указі Президента України №503/97 від 10.06.97 р. "Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності"; в Указі Президента України № 493/92 від 03.10.92р. "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади"; в Положенні про державну реєстрацію нормативних актів міністерств, інших органів державної виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.92 р. №731, Положення про порядок укладення, виконання та денонсації міжнародних договорів України міжвідомчого характеру, затверджене постановою Кабміну від 17.06.94 р. № 422.

  1. Пушняк О. В. До питання співвідношення термінів «набуття чинності нормативно-правовим актом» та «введення в дію нормативно-правового акта» [Електронний ресурс] / О. В. Пушняк // Форум права : електрон. наук. фах. вид. — 2012. — № 2. — С. 580–592. — Режим доступу:http://archive.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2012-2/12povnpa.pdf
  2. а б Будько З.М. "МОМЕНТ НАБУТТЯ ЧИННОСТІ ТА ВВЕДЕННЯ В ДІЮ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО АКТА В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА НА ЗНАННЯ ОСОБОЮ СВОЇХ ПРАВ ТА ОБОВ’ЯЗКІВ" / Класичний приватний університет
  3. Словосполучення "набуває чинності" у статті 160 і словосполучення "набирає чинності" у частині п'ятій статті 94 Конституції України  мають синонімічні  значення. Обидва вони означають, що відповідні нормативні правові акти вступили в силу. Виклад норми статті 160 Конституції України припускає лише буквальне тлумачення, з якого випливає, що Конституція України набула чинності 28 червня 1996 року, у день її прийняття

Конституція України