Користувач:F3brury/Факультет податкової міліції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Факультет підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції - структурний підрозділ Національного Університету Державної фіскальної служби України, що створено відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 травня 1997р. № 518. Факультет готує фахівців у сфері фінансових розслідувань, митної безпеки, кримінального аналізу, оперативно тактичного та силового забезпечення правоохоронної діяльності.

Історична довідка[ред. | ред. код]

Навчальний корпус

Більше ніж  два десятки років Факультет підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції готує висококваліфікованих фахівців, які стоять на сторожі економічних інтересів України.

Факультет є навчальним підрозділом, який не має аналогів в Україні.  У структурі навчального закладу його було створено відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 травня 1997р. за № 518 "Про підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції".

Навчальний підрозділ було засновано з метою підготовки досвідчених кадрів для забезпечення економічної безпеки держави. Сферою діяльності випускників Факультету є виявлення, розкриття та попередження злочинів у сфері фінансів.

Формувати історію Факультету став його перший начальник Білоус  Віктор Тарасович – 1997-2003,2005,2006 рр. І так впродовж наступних років не один десяток працівників Факультету співпрацює для підвищення рівня економічної безпеки, розвитку престижу професії податківця та Фіскальної служби загалом.

Характеристика Факультету[ред. | ред. код]

На Факультеті підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції працює та проходить службу:

-        51 чоловік постійного особового складу;

-        408 чоловік перемінного особового складу;

-        53 чоловік категорії не атестовані;

З них – 3 доктори наук;

-        32 – кандидати наук;

-        5 – професорів;

-        14 – доцентів;

-        1 – старший науковий співробітник;

-        3 – майстра спорту;

-        1 – майстер спорту міжнародного класу.

Структуру Факультету утворюють 4 кафедри, до складу яких входять висококваліфіковані науково-педагогічні працівники із значним стажем практичної та наукової роботи. Діяльність кафедр забезпечена  спеціалізованими класами, навчальними лабораторіями, полігонами, які повністю відповідають вимогам щодо підготовки фахівців з фінансових розслідувань та митної безпеки.

А саме:

- кафедра оперативно-розшукової діяльності, діяльність якої спрямована на дослідження закономірностей механізму скоєння злочинів, особливості отримання інформації про підготовку, вчинення злочинів, а також розробку правових, організаційних, методичних і тактичних основ ефективного застосування оперативно – розшукових сил, засобів, методів і оперативно – розшукових та оперативно – технічних заходів – негласних слідчих(розшукових) дій у виявленні, попередженні та припиненні злочинів. На базі кафедри створено 6 спеціалізованих навчальних кабінетів: дві комп’ютерні лабораторії ОРД, спеціальний кабінет з оперативно-розшукової діяльності та спеціальної техніки, спеціальний кабінет з психології ОРД, спеціалізована аудиторія для проведення секретних робіт та лекцій, навчальна лабораторія  протидії незаконному обігу підакцизних товарів.

- кафедра адміністративного права і процесу та митної безпеки,  діяльність якої спрямована на формування у здобувачів вищої освіти теоретичних знань щодо організаційної структури, функціонального призначення органів публічної адміністрації, основних моделей взаємовідносин осіб із суб’єктами владних повноважень, основ забезпечення законності правоохоронної діяльності та практичних навичок правозастосування. Також кафедра здійснює методичну роботу з метою належного забезпечення освітнього процесу. Пріоритетними напрямами  наукової роботи кафедри є дослідження проблем адміністративної діяльності фіскальних органів, правового забезпечення митної безпеки, в тому числі протидії контрабанді та іншим порушенням податкового та митного законодавства. Кафедрою здійснюється підготовка  докторів філософії у галузі права.

На базі кафедри функціонує навчальна аудиторія з питань організації протидії митним правопорушенням та навчальна аудиторія з питань митної безпеки.

- кафедра фінансових розслідувань забезпечує фахівців органів фінансових розслідувань повним об’ємом теоретичних та практичних знань в області аналізу та викриття економічних злочинів. Для удосконалення навчального і виховного процесу курсантів науково-педагогічним складом кафедри постійно вивчається організація слідчої, оперативно-розшукової та службової діяльності підрозділів по боротьбі з фінансовими злочинами. Семінари, лекції та практичні заняття проходять у спеціалізованій навчальній аудиторії де вивчаються схеми протидії відмивання грошових коштів отриманих злочинним шляхом, а також в аудиторії досудового розслідування та навчальному полігоні, проводяться практичні заняття таких процесуальних дій, як обшук, допит та тимчасовий доступ до речей і документів;

- кафедра спеціальних дисциплін та організацій професійної підготовки. Основною метою науково-педагогічного складу кафедри спеціальних дисциплін та організації професійної підготовки є створення єдиної системи, яка забезпечить майбутнього фахівця знаннями і навичками, необхідними для виконання службових завдань в ускладнених та екстремальних умовах.

На базі кафедри створено навчально-практичну лабораторію для проведення занять з тактики поводження зі зброєю; борцівський зал для проведення занять зі спеціальної фізичної підготовки та секційної роботи; тренажерний зал для навчальних занять; спортивний зал; комп’ютерний клас для проведення тестування з вогневої підготовки, психофізіологічного тестування та проведення занять зі службової підготовки.

Спеціалізація Факультету[ред. | ред. код]

Навчання на факультеті здійснюється за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти (термін навчання 4 роки):

-             за спеціальністю 081 «Право», спеціалізаціями «Фінансові розслідування» та «Митна безпека»;

-             за спеціальністю 262 «Правоохоронна діяльність», спеціалізаціями «Кримінальний аналіз» та «Оперативно-тактичне та силове забезпечення правоохоронної діяльності»;

        На основі освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» (термін навчання 2 роки):

-             за спеціальністю 081 «Право», спеціалізаціями «Фінансові розслідування» та «Митна безпека»;

За другим (магістерським) рівнем вищої освіти за спеціальностями:

- 081 «Право», спеціалізації «Фінансові розслідування», «Правове забезпечення митної безпеки» (необхідне складання єдиного фахового вступного випробування – аналог ЗНО для магістрів – з дисциплін «Право», «Загальні правничі компетентності», «Іноземна мова»).

- 262 «Правоохоронна діяльність», спеціалізації «Фінансова розвідка», «Приватна детективна (розшукова) діяльність», «Економічна безпека та фінансові розслідування» - єдине фахове вступне випробування не складається.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Постанова Кабінету Міністрів України[1]

  1. Про підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції.