Користувач:FactKarynskyi/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Правова дискримінація українських студентів під час російського вторгнення в Україну (з 24.02.2022 р.)

[ред. | ред. код]

Правова дискримінація українських студентів під час російського вторгнення в Україну - це дискримінація українського студентів важелями правового впливу.

Історія проблеми

[ред. | ред. код]

У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації, Президент України В. Зеленський підписав Указ від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Згідно з Указом, воєнний стан уводився з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, проте згодом його дія регулярно продовжувалася. Цей Указ було затверджено Верховною Радою того ж дня.

Одночасно Президентом оголошено загальну мобілізацію. Згідно з відповідним Указом № 65/2022, мобілізація проводиться протягом 90 діб на території всіх регіонів України крім Криму та Севастополя, і полягає в мобілізації військовозобов'язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки. Указ про загальну мобілізацію також був затверджений Законом і строк мобілізації періодично продовжувався: з 25 травня 2022; з 23 серпня 2022; з 21 листопада 2022; з 19 лютого 2023; з 20 травня 2023; з 18 серпня 2023; з 16 листопада 2023 року на 90 днів.

Сутність правової несправедливості у відношенні до українських студентів чоловічої статі

[ред. | ред. код]

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову від 1 квітня 2022 р. №399, де заборонили виїзд здобувачам професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти:

"26. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил."

По факту, діяти Постанова почала з 14 вересня 2022 року, всупереч статтям Конституції України:

Стаття 24. Конституції України[1]:

Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Рівність прав жінки і чоловіка забезпечується: наданням жінкам рівних з чоловіками можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї; спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров'я жінок, встановленням пенсійних пільг; створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

https://www.president.gov.ua/ua/documents/constitution/konstituciya-ukrayini-rozdil-ii

Стаття 33. Конституції України[1]:

Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.

https://www.president.gov.ua/ua/documents/constitution/konstituciya-ukrayini-rozdil-ii

Позиція української держави, організацій, діячів

[ред. | ред. код]

На цю

Позиція міжнародних політиків, організацій, діячів

[ред. | ред. код]

Позиція закордонних університетів щодо цієї ситуації

[ред. | ред. код]
  1. а б Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну. Стаття 33. Конституції України https://www.president.gov.ua/ua/documents/constitution/konstituciya-ukrayini-rozdil-ii