Користувач:Jeyjey.mi/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ТОВ «НВП «Атлон Авіа» (науково-виробниче підприємство «Атлон Авіа») - виробник безпілотних авіаційних комплексів з 2013 року і є лідером галузі безпілотної авіації України. Розробки компанії мають чіткий спектр застосування і призначені для

ТОВ "Науково-виробниче підприємство "Атлон Авіа"
Тип Приватне підприємство
Галузь Виробництво літальних апаратів і космічних літальних апаратів
Спеціалізація Проектування та виробництво безпілотних літальних апаратів
Засновано 2013
Штаб-квартира Київ, Україна
Продукція
athlonavia.com

виконання тактичних військових завдань з розвідки, спостереження, визначення координат об’єктів та корегування вогню артилерії.

На сьогодні, компанія успішно виконала близько 20 державних контрактів, більша їх частина за Державним Оборонним Замовленням. Протягом декількох років безпілотні авіаційні комплекси розвідки та коригування вогню артилерії «Фурія» успішно експлуатуються Збройними Силами України, Національною Гвардією України, Службою Безпеки України.

Визнанням успіху стало прийняття БпАК А1-СМ Фурія на озброєння Збройних сил України в 2020 році. А за досягнення в галузі «Створення і застосування безпілотних авіаційних комплексів класу міні та впровадження інноваційних технологій їх виробництва» колектив компанії було відзначено Премією Кабінету Міністрів України.

Історія

[ред. | ред. код]

На початку 2014 року першим конструкторським рішенням був літальний апарат, на базі хоббійного американського пінопластового літака. Інформація про цю розробку зацікавила військових та стала початком для створення науково – виробничого підприємства.

6 червня 2014 року було зареєстроване ТОВ НВП Атлон Авіа, в якому четверо однодумців стали партнерами, і кожен зайняв своє місце.

Влітку 2014-го пройшли випробування можливостей використання безпілотного літального апарату А1ѫѲВЕР» на базі Чернігівського науково-випробувального центру ЗСУ, в результаті яких Міністерством оборони України затверджена можливість його застосування для виконання ряду завдань.

Згодом, того ж 2014-го, від добровольців було отримано конкретне тактико-технічне завдання і уже восени відбулись перші поставки БпАК до Національної гвардії України.

2015-2016

[ред. | ред. код]

21 січня 2015 року відбулася перша презентація БпЛА А1-С.

А влітку 2015-го нові безпілотні літальні апарати були офіційно прийняті на озброєння Нацгвардією та відбулись поставки перших п’яти комплексів А1-С до ЗСУ.

У листопаді 2015 ДНВЦ ЗСУ підтвердили відповідність серійного зразка уточненим вимогам ЗСУ до БпАК поля бою.

Уже в 2016 за НВП Атлон Авіа в професійних колах і ЗМІ закріпився статус вітчизняного лідера в розробці і серійному виробництві безпілотних авіаційних комплексів поля бою.

У тому ж 2016 році компанія представила замовнику глибоко модернізовану версію комплексу з індексом А1-СМ, яка пройшла відомчі випробування та була випробувана артилеристами в зоні бойових дій. Модернізована версія отримала високі оцінки військових.


2017-го року розробку НВП Атлон Авіа було вузько спеціалізовано на виконання завдань розвідки в інтересах артилерії і корегування вогню. Вона не мала аналогів, принаймні, на внутрішньому ринку. А комплекс отримав назву «Фурія».

Цього ж року за держконтрактом для СБУ компанією було поставлено два спеціальних комплекси спільної розробки підприємства, СБУ і ДОТЗ.

НВП «Атлон Авіа» отримали РСО та підписали другий контракт з МОУ на поставку «Фурій» і виконали його в 2017 році в передбачені терміни.

У травні 2017-го БпАк Фурія був представлений на виставці в Стамбулі.

В рамках ДОЗ-2018 було прийняте рішення не виконувати великі об’ємні контракти, а отримати час для розробки нового продукту і доведення його до випробувань уже до кінця року.

У травні 2018 року впроваджені компанією інноваційні підходи до створення, виробництва і застосування безпілотних авіаційних комплексів класу міні були відмічені Премією Кабінету міністрів України за розроблення та впровадження інноваційних технологій.

На параді Незалежності у серпні 2018 року були представлені українські БпАК, зокрема і А1-СМ Фурія.

Паралельно команда Атлон Авіа розробляє новий продукт – високоточний боєприпас з оптичним каналом наведення.

З початку 2019-го року НВП Атлон Авіа та його розробка БпАК  А1-СМ Фурія готується до державних випробувань, які відкриють нову сторінку в біографії компанії.

На вересень 2019-го року НВП виконано близько 15 державних контрактів з постачання безпілотних авіаційних комплексів різного призначення (100 комплексів по 2-3 літаки).

Жовтень 2019 – на виставці «Зброя і Безпека» (Київ) вперше було представлено – баражуючий боєприпас ST-35 Грім, призначений для високоточного ураження важливих цілей, недосяжних для артилерії і мінометів з мінімальною шкодою для мирного населення та об’єктів інфраструктури.

На кінець 2019 НВП Атлон Авіа  був успішно виконаний контракт на ремонт та підписаний аналогічний на наступний рік.

2020-2021

[ред. | ред. код]

Лютий 2020-го року – підписане спільне рішення Міністерства оборони України та ТОВ НВП АТЛОН АВІА за актом державних випробувань дослідного зразка безпілотного авіаційного комплексу А1-СМ Фурія, за яким дослідний зразок безпілотного авіаційного комплексу А1-СМ Фурія державні випробування витримав та відповідає вимогам ТТЗ.

На початку 2020 також були успішно проведені чергові випробування баражуючого боєприпасу ST-35 Грім.

9 квітня 2020 року БпАК А1-СМ Фурія було прийнято на озброєння Збройних Сил України.

Наприкінці 2020 компанія поставила Збройним Силам України найбільшу кількість БпАК “А1-СМ “Фурія”.

А напочатку 2021 був проведений повний цикл льотних випробувань ST-35 “Грім”.

У червні 2021 ми взяли участь в XVII Міжнародній спеціалізованій виставці Зброя та безпека, де гідно представили свої продукти. 24 серпня на параді до 30 річниці незалежності України був представлений БпАК А1-СМ “Фурія”.

Однією з найважливіших подій 2021 була дуже важлива місія в зоні ООС : фахівці “Атлон Авіа” спільно з представниками РВіА проїхали сотні кілометрів по лінії зіткнення і побували в підрозділах, де експлуатують “Фурію”.

Продукція

[ред. | ред. код]
БпАК А1-СМ "Фурія"

A1-CM Фурія

[ред. | ред. код]

Безпілотний авіаційний комплекс А1-СМ “Фурія”  розроблений і виробляється ТОВ “НВП” Атлон Авіа” з 2014 року. За цей час вироблено понад 100 комплексів у різних модифікаціях для потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України. У 2019-2020 роках БпАК пройшов повний цикл Державних випробувань і був прийнятий на озброєння Збройних Сил України.

З 2014 безпілотний авіаційний комплекс активно застосовується при проведенні Операції об’єднаних сил на сході України для ведення повітряної розвідки і корегування вогню артилерії.

Тривалий час польоту та значний радіус дії командно-телеметричної лінії та радіолінії передачі даних, дають можливість виконувати завдання на тактичній глибині до 50ти кілометрів.

До складу комплексу входить три безпілотні літальні апарати, три денні модулі корисного навантаження і два нічні модулі корисного навантаження, оснащені телевізійними камерами. Склад комплексу забезпечує високу бойову готовність та швидке відновлення в польових умовах.

Підприємство постійно проводить роботу з вдосконалення комплексу, а також надає повний спектр послуг з технічного обслуговування, ремонту і підготовки операторів комплексу.

ST-35 Грім

[ред. | ред. код]

БпАК ST-35 “Грім” – це засіб високоточного ураження цілей. особливістю застосування даного комплексу є можливість ураження цілей на закритих позиціях та використання різних типів бойових частин. У порівнянні з традиційними артилерійськими засобами, використання високоточного баражуючого боєприпасу забезпечує виконання вогневого завдання з максимальною ефективністю та мінімальними супутніми втратами, зокрема серед цивільного населення та інфраструктури.

БпАК ST-35 “Грім” розроблений із застосуванням сучасних технологічних рішень для досягнення високих експлуатаційних показників та рівня радіолокаційної, візуальної й акустичної малопомітності. При створенні комплексу було використано багаторічний досвід у розробці, виробництві та підтримці життєвого циклу безпілотних авіаційних систем військового призначення, що використовуються у військових конфліктах.

ST-35 “Грім” може використовувати широкий спектр бойових частин  (осколково–фугасні, термобаричні, запалювальні, кумулятивні) для уражання особливо важливих цілей та об’єктів критичної інфраструктури, в т.ч. РЛС, комплексів РЕБ, елементів систем зв’язку та управління, складів боєприпасів та ПММ і т.д. Аеродинамічна схема з Х-подібною компоновкою забезпечує високі точнісні характеристики при наведенні на ціль для її ураження по вертикальній траєкторії.

Типовий носимий комплект БпАК для місій складається з 3-х боєприпасів, які переносять у рюкзаках, загальною вагою ~18+ кг кожний.

Для збільшення тривалості і дальності польоту, до складу комплексу входить мультикоптер, що призначений для вертикального запуску баражуючого боєприпасу та подальшої ретрансляції сигналів управління та даних корисного навантаження.

Виробництво

[ред. | ред. код]

Атлон Авіа – підприємство повного циклу, де кожний продукт проходить усі стадії: від виникнення ідеї до запуску в серійне виробництво. Створення нового продукту відбувається відповідно Єдиної системи конструкторської документації, зокрема низці стандартів, які регламентують розробку та виробництво продукції військового призначення.

Окрім цього, підприємство застосовує систему Європейських стандартів (ISO:9001, EN9001:2018), стандарти НАТО AQAP, а також систему ERP власної розробки.

Ефективно управляти конструкторською документацією, максимально підвищувати продуктивність та поліпшувати якість продукції допомагає Solidworks PDM.

А завдяки нешаблонному погляду на вирішення військових задач, професійному підходу та високим стандартам виробництва продукція Атлон Авіа на даний момент є кращою на ринку безпілотних літальних комплексів України.