Користувач:Kharkivian/Санкції проти телеканалів Медведчука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Санкції проти «телеканалів Медведчука» — запровадження санкцій проти телеканалів «112 Україна», «NewsOne» та «ZIK», які пов'язують із народним депутатом України Віктором Медведчуком, та належать його соратнику Тарасу Козаку, внаслідок яких було обмежено їх ефірне мовлення.

Юридичним приводом для блокування стало введення додаткових санкцій України щодо Росії указом Президента України Володимира Зеленського № 43/2021 від 2 лютого 2021 року про введення в дію рішення РНБО України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Санкції, під дію яких потрапив формальний власник, були застосовані до юридичних осіб «Новий формат», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір», «Партнер ТВ», «Лідер ТВ», «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ 112-ТВ», «НОВИНИ 24 ГОДИНИ», «Нові комунікації», які мають права мовлення під знаками телеканалів «112 Україна», «NewsOne» та «ZIK» і передбачають, серед іншого, заборону користування радіочастотним ресурсом України та припинення надання послуг з ретрансляції/розповсюдження телепрограм/надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування та інші.

Перебіг подій[ред. | ред. код]

2 лютого 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Указ № 43/2021 "Про рішення РНБО від 2.02.2021 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким увів у дію рішення РНБО від 4.10.2018 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»[1]. Згідно з ним на 5 років запроваджено персональні санкції проти самого Тараса Козака та низки юридичних осіб, які його належать та володіли на цей момент радіочастотним ресурсом, — «Новий формат», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір», «Партнер ТВ». «Лідер ТВ», "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ «112-ТВ», «НОВИНИ 24 ГОДИНИ», «Нові комунікації» — та вели мовлення як телеканалия: «112 Україна», «ZIK», «NewsOne»[2].

Санкції передбачають:

  1. блокування активів — тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;
  2. обмеження торговельних операцій;
  3. обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;
  4. запобігання виведенню капіталів за межі України;
  5. зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;
  6. анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;
  7. повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом;
  8. припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
  9. заборона передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності.

Також на 5 років ввели санкції проти регіональних мовників каналу «112-Україна» — «Новий формат», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір», «Партнер ТВ» та «Лідер ТВ»[3].

Після запровадження санкцій київські кабельні оператори «Воля», «Triolan» та «Інформаційні технології», а також ОТТ-сервіси «Sweet.tv» та OLL.TV вимкнули дані телеканали.[4].

Запровадження санкцій проти телеканалів вже викликали бурхливу реакцію у соцмережах[5].

У ніч на 3 лютого 2021 року, о 00:25 супутникове мовлення телеканалу «112 Україна» було припинено[6].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №43/2021. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Процитовано 3 лютого 2021.
  2. Санкції проти 112, ZIK і NewsOne: чому закрили телеканали Козака. РБК-Украина (рос.). Процитовано 3 лютого 2021.
  3. РНБО запровадила санкції проти каналів 112 Україна, ZIK, Newsone, які пов'язують з Медведчуком - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 3 лютого 2021.
  4. Кабельні оператори у Києві вимкнули з ефіру 112 канал, NewsOne та ZIK - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 3 лютого 2021.
  5. "Я офігів, Валєра!". Соцмережі бурхливо відреагували на санкції РНБО проти інформаційного пулу Медведчука - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 3 лютого 2021.
  6. Глущенко, Александр (03.02.2021). 5Е. Спутник Astra 4A. Отключение телеканала 112. 03.02.2021. www.youtube.com. Процитовано 03.02.2021.