Користувач:Ksu1917/Медичний факультет ХДУ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медичний факультет ХДУ
Скорочена назва
МФ
Заклад Херсонський_державний_університет
Декан доцент Шахман Наталія Володимирівна
Контакти
Адреса Херсонський державний університет, вул. Університетська, 27, м. Херсон, Україна, 73000

Медичний факультет ХДУ - факультет Херсонського державного університету.

Про факультет[ред. | ред. код]

Медичний факультет створено у 2018 році на базі факультету природознавства, здоров’я людини і туризму. Передумовами цього стали необхідність вирішення проблеми дефіциту кадрів у медичній і фармацевтичній галузі регіону та наявність в Херсонському державному університеті значного потенціалу природничої освіти. Відкриття медичного факультету планувалося багато років, та за підтримки Департаменту охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації, керівництва провідних медичних закладів, міської влади проект втілився у життя.

Факультет уже має досвід успішного відкриття та становлення спеціальностей. Цей непростий шлях з честю пройшли кафедра корекційної освіти та кафедра здоров’я людини (зараз – медицини та фізичної терапії). Завдяки наполегливій праці колективів цих кафедр і факультету в цілому налагоджено підготовку висококваліфікованих корекційних педагогів, логопедів, фізичних терапевтів, які є дуже затребуваними в освітніх і медичних закладах регіону. Великою перемогою Херсонського державного університету стало отримання у 2018 році ліцензії на підготовку магістрів зі спеціальності 222 "Медицина".

Структура факультету[ред. | ред. код]

Кафедра фізичної терапії та ерготерапії[ред. | ред. код]

Згідно рішення Вченої ради університету (протокол №11 від 03.07.2008 р.) "Про відкриття кафедр інституту Природознавства" з 1 вересня 2008 року було відкрито в інституті Природознавства кафедру здоров 'я людини.

На підставі Вченої ради університету (протокол від 28.08.2017 р. № 1) та у зв'язку зі зміною назви спеціальності було перейменовано кафедру здоров'я людини на кафедру фізичної терапії та здоров'я людини.

На підставі рішення вченої ради Херсонського державного університету (протокол від 23.04.2018 № 11) та у зв’язку з ліцензуванням спеціальності було перейменовано з 25.04.2018 року кафедру фізичної терапії та здоров’я людини на кафедру медицини та фізичної терапії.

На підставі рішення Вченої ради Херсонського державного університету (протокол від 27.06.2018 року № 13 з метою раціоналізації та удосконалення організації освітнього процесу університету було перейменовано з 27.06.2018 року факультет природознавства, здоров’я людини і туризму на медичний факультет.

Готує спеціалістів з 2016 року за спеціальностю 227 Фізична терапія, ерготерапія. Фахівці даної спеціальності після закінчення навчання можуть бути працевлаштовані в центрах спортивної медицини та реабілітаціїї, санаторно-курортних закладах, спеціалізованих інтернатах для осіб з особливими освітніми потребами, спеціалізованих закладів освіти (спортивних шкіл, інтернатів, училищ), лікарняних (реабілітаційних та фізіотерапевтичних відділенях), фітнес- та SPA-центрів і т.д. Випускники спеціальності можуть обіймати такі посади: фахівець з фізичної реабілітації; масажист; масажист спортивний; інструктор - лікувальної фізкультури; інструктор-методист з фізичної культури та спорту у медичних та оздоровчих закладах, навчально-реабілітаційних центрах, закладах освіти та соціалього захисту населення, спортивно-тренувальних центрах, спортивних командах

Навчальні та виробничі практики студентів відбуваються на якісно оснащених базах кращих медичних та реабілітаційних установ міста та області, а саме: в Херсонському обласному кардіологічному диспансері, КНП "Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С. Лучанського", КНП "Хесонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних", КНП "Херсонська дитяча облана клінічна лікарня", КНП "Обласна лікарня відновного лікування" Херсонської обласної ради, Херсонському обласному центрі комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Херсонської обласної ради, міському центрі реабілітації та відновного лікування лікарні імені А. і О. Тропіних, КНП "Херсонська міська клінічна лікарня імені Є.Є.Карабелеша", КНП "Херсонський обласний центр громадського здоров 'я" тощо.

Науковий обмін та стажування: Сумський державний університет, ВНЗД "Донбаський державний педагогічний університет", Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського, Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського, Запорізький національний університет, Харківська державна академія фізичної культури та інші.

З 2012 року в Херсонському державному університеті на спеціальності Фізична реабілітація, крім стаціонарної форми навчання, відкрито, також, заочну форму навчання.

У 2015-2016 навчальному році кафедра успішно пройшла ліцензування спеціальності 227 Фізична реабілітація рівня вищої освіти "магістр"

У листопаді 2020 року назва кафедри була змінена на: "Кафедра фізичної терапії та ерготерапії".

Кафедра хімії та фармації[ред. | ред. код]

Історія кафедри хімії розпочинається з 1920 року, коли на кафедрі фізики була створена секція хімії.

Із 1941 року секція хімії, одночасно з інститутом, припинила свою діяльність, яку поновила у березні 1944 року як окрема самостійна кафедра.

Перший завідувач доцент Платаш І.Т. Провів значну роботу з розвитку матеріально-технічної бази кафедри, організував гурткову роботу студентів. Наукова робота кафедри була присвячена вивченню хімічного складу ґрунтів Четвертинного геологічного періоду. На початку 60-х років минулого століття на кафедрі хімії працювали 2 доценти. Доцент Осипов А.Н. на достатньо високому рівні організував виготовлення наочних посібників з хімії.

З 1963 по 1966 роки кафедрою хімії завідував доцент Волошин І.І. В цей час матеріально-технічна база кафедри суттєво розвивається; було створено склодувну майстерню.

З 1966 по 1969 роки кафедрою керував доцент Лисенко Ф.У., який продовжував кращі традиції попередників. За часи його керівництва кафедра розташувалась у відремонтованому триповерховому корпусі, що був розташований на вул. Перекопській, займаючи приміщення І-го та ІІ-го поверхів.

У 1969 році завідувачем кафедри було обрано доцента Явоненка О.Ф.. Під його керівництвом створено біохімічну лабораторію, яка стала потужною базою для здійснення актуальних наукових досліджень. У цей же час колектив кафедри поповнився аспірантом Бондарчуком Ю.В., який незабаром захистив дисертацію кандидата хімічних наук під керівництвом доцентки Андросової М.В.

У 1973 році кафедра поповнюється доценткою, кандидаткою хімічних наук – Івашиною Г.О.

Із 1973 року кафедрою хімії завідує доцентка Андросова М.В. У цей час була організована аналітична лабораторія, яка займалась аналізом токсичних промислових відходів, почали виконуватись господарсько-договірні дослідження.

У 1976 році завідувачем кафедри було обрано професора Болдирєва А.І. Під його керівництвом розпочалась робота з визначення якісного складу стічних вод міської каналізаційної мережі Херсона.

У 1978 році кафедра була переміщена у новозбудований корпус по вул. Університетська, 27 (8 поверх), де розташовується по сьогоднішній день.

З 1986 по 2006 роки кафедрою хімії завідувала доцентка Івашина Г.О. Під її керівництвом значно покращилась матеріально-технічна база кафедри. Значна увага була приділена систематизації та удосконаленню наукової роботи, розвитку господарсько-договірних досліджень. Велика увага приділялась органам народної освіти, школам, здійснювалась апробація нових методів навчання.

Рішенням Вченої ради Херсонського державного університету (протокол № 11 від 03.07.2006 року) кафедра хімії була реорганізована і на її базі відкрита випускаюча кафедра органічної та біологічної хімії (наказ № 506-д від 07.07.2006 року) під керівництвом доцента, кандидата хімічних наук Речицького О.Н. і кафедра загальної та неорганічної хімії, під керівництвом доцентки, кандидатки фізико-математичних наук Іванищук С.М.

Із листопада 2012 р. по грудень 2017 р. кафедрою органічної та біологічної хімії завідував професор, доктор хімічних наук – Єзіков В.І.

Силами обох кафедр розпочалось впровадження в навчальний процес інноваційних технологій, здійснювалась робота з оновлення матеріально-технічної бази, активізувалась науково-дослідна робота студентів через створення студентських проблемних груп. Продовжувалось виконання господарсько-договірної теми «Контроль за хімічним складом стічних вод підприємств м. Херсон, що скидаються в міську каналізаційну мережу» (№ державної реєстрації 0105 ИО 00669) за договором з МКП «Херсонський водоканал», а з 2015 року – «Контроль за станом стічних вод ПАТ Чаплинський маслозавод» (науковий керівник кандидатка фізико-математичних наук Іванищук С.М.)

З 1 січня 2009 по 31 грудня 2010 р. в лабораторії синтезу органічних речовин виконувалось дослідження за рахунок державного бюджету за темою «Синтез і дослідження біологічної активності нітрогенвмісних гетероциклічних сполук та їх похідних» (науковий керівник кандидат хімічних наук Речицький О.Н.).

З березня 2014 по лютий 2016р. лабораторією синтезу органічних речовин під керівництвом кандидата хімічних наук Речицького О.Н. виконувалась ініціативна тема «Розробка змісту самостійної роботи студентів при вивченні хімічних дисциплін» (№0113 И002738).

Рішенням Вченої ради Херсонського державного університету (наказ № 554-Д від 27.06.2018 року) на базі кафедри органічної та біологічної хімії та кафедри загальної та неорганічної хімії було створено кафедру хімії та фармації під керівництвом доцентки, кандидатки фізико-математичних наук – Іванищук С.М.

Кафедра хімії та фармації є випусковою кафедрою з підготовки фахівців ступеня вищої освіти «Бакалавр» зі спеціальностей: 102 Хімія, 014.06 Середня освіта (хімія) та 226 Фармація, промислова фармація;

ступеня вищої освіти «Магістр» зі спеціальностей: 014.06 Середня освіта (хімія) та 102 Хімія.

За сприяння ректорату Херсонського державного університету у 2018 році була створена лабораторія хімії та освітніх технологій, значно оновлене матеріальне забезпечення восьми функціонуючих спеціалізованих навчальних лабораторій. Кафедра проводить велику профорієнтаційну роботу, працює над оптимізацією професорсько-викладацького складу з урахуванням необхідності забезпечення підготовки фахівців зазначених вище спеціальностей.

На сьогоднішній день на кафедрі працює: 1 доктор хімічних наук, 2 кандидати хімічних наук, 2 кандидати фармацевтичних наук, 1 кандидат фізико-математичних наук, 2 кандидати біологічних наук, 2 кандидати технічних наук, 2 кандидати педагогічних наук, 1 викладач.

Кафедра медицини[ред. | ред. код]

Напрями підготовки[ред. | ред. код]

Бакалаврат та Магістратура[ред. | ред. код]

На бакалавраті та магістратурі студенти мають можливість отримати освіту за такими спеціальностями:

Посилання[ред. | ред. код]

Візитівка факультету: YouTube