Користувач:Mr.Ilia T/Хюга (лінкор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hyuga (яп. 日向) — японський лінкор, другий лінкор типу «Ісе». Кіль корабля був закладений на верфі фірми Міцубіші 15 травня 1915 року. Лінкор спущений на воду 27 січня 1917, введений в експлуатацію 30 квітня 1918. Названий на честь історичної провінції Hyuga в регіоні Кюсю на півдні острова Кюсю, який знаходиться в префектурі Міядзакі. Лінкор «Hyuga» спочатку проектувався як четвертий корабель класу «Фусо», але проект був сильно перероблений, щоб виправити недоліки. «Hyuga» пройшов дві великих модернізації з 1926 по 1928 і з 1934 по 1936 рік. В процесі яких був повністю оновлений і реконструйований.

Історія служби[ред. | ред. код]

Друга світова війна[ред. | ред. код]

Лінійний корабель «Hyuga» в 1920 р.

З початком війни на Тихому океані, Х'югу був частиною лінійних сил Об'єднані флоту на рейді в Hashirajima. 7 грудня він прибув на острови Бонін, (відомі в Японії як острови Огасавара). «Hyuga» разом з однотипним кораблем Ісе, линкорами Нагато і Муцу увійшли в 1-ю бойову групу як частина резервного лінійного флоту для операції Z (напад на Перл-Харбор) .

Сили Об'єднаного флоту повернулися на рейд в Hashirajima 12 грудня 1941 і залишалися там до набігу американців на японську базу на острові Маркус 4 березня. База розташовувалася в 1200 миль від берега Японії, японці намагалися виявити Холсі і його 16-ю оперативну групу (авіаносці «Хорнет» і «Ентерпрайз»). З'єднання Холсі рухався на високій швидкості і було вже далеко, японці були нездатні вступити з ним в контакт. У Квітні Холсі повернувся, на цей раз рухаючись в межах 650 миль від японських островів. з «Хорнета» був здійснений знаменитий рейд Дуліттла. Ще раз Hyuga у складі Об'єднаного Флоту почав переслідування, але Холсі і його групі вдалося втекти.


У травні 1942 року під час проведення артилерійської підготовки разом з Нагато, Муцу і Ямато, ліве знаряддя лінкора в башті № 5 вибухнуло. Існувала загроза вибуху порохових льохів і втрати корабля. П'ятдесят один член екіпажу загинув в результаті вибуху. Два кормових відсіку були затоплені, що дозволило врятувати корабель. Лінкор повернувся в Куре для ремонту. Башта № 5 не була замінена. Замість неї був зварений круглий сталевий лист по барбету. На місце вежі були встановлені чотири строенных 25-міліметрових зенітних автоматів -Тип 96.

29 травня 1942 р «Hyuga» приєднався до решти частини флоту для висадки на Алеутських островах. З'єднання з 2-х легких авіаносців, 6 крейсерів, 12 есмінців, 6 підводних човнів, 4 транспортів і флот нафтових танкерів наносили відволікаючий удар по Алеутским островів. Основний удар імперський флот завдавав по атол Мідуей.

Перебудова в лінкори-авіаносці[ред. | ред. код]

Лінійний корабель «Hyuga» після модернізації 1943 року (Схема)

Після катастрофічного для Японії битви за Мідвей, в японському флоті зріє план перебудови всіх лінкорів, крім Ямато і Мусасі в авіаносці. У кінцевому рахунку, у військово-морський флот вирішили, що тільки Х'югу і Ісе будуть перебудовані у гібридні лінкори-авіаносці. З 1 травня по 1 жовтня 1943 року Х'югу був перебудований на військово-морській верфі в Сасебо. На Х'югу і його систершипе Ісе демонтували дві кормові 356 мм вежі, за 864 тонн кожна і видалили барбеты вагою по 800 тонн. У кормі була побудована невелика 60 метрова польотна палуба для запуску ескадрильї літаків і ангари для зберігання. Для підйому літаків з ангара на палубу був встановлений ліфт. Щоб компенсувати втрату ваги і зберегти метацентрическую висоту, польотна палуба була покрита 203 мм бетонним покриттям. Зенітні зброя були також посилено, щоб краще захищатися від повітряного нападу. Авіакрило оновленого корабля повинні були скласти 14 пікіруючих бомбардувальників Yokosuka D4Y і вісім гідролітаків Aichi E16A Zuiun. Літаки повинні були стартувати з корабля за допомогою катапульти, але приземлятися або на звичайних авіаносцях або на наземних базах. Вони також могли бути підняті на борт кранами. З причини того, що виробництво літаків була сильно скорочена, Х'югу ніколи не ніс повну авіагрупи.

Ліг на грунт лінійний корабель «Hyuga»

Завершення служби[ред. | ред. код]

У період з 24 по 28 липня 1945 р літаки американської палубної авіації з авіаносців «Ессекс», «Тиканерога», «Сім'я», «Хенкок», «Беннінгтон», «Монтерей» і «Батан» здійснили масований наліт на верфі в Куре. Під час бомбардувань «Hyuga» отримав від 10 до 17 бомбових ударів і велику кількість близьких розривів. Сильно пошкоджений корабель до 1 серпня вдалося перевести на мілководді і посадити на грунт. До закінчення війни «Hyuga» використовувався в якості зенітної батареї.

Повоєнна доля[ред. | ред. код]

20 листопада 1945 року лінкор «Hyuga» був виключений зі списків ВМФ Японії. З 2 липня 1946 року по 4 липня 1947 року, він був піднятий і оброблений на метал в сухому доці на військовій верфі в Куре.

«Hyuga» затоплений на мілководді

Посилання[ред. | ред. код]

  • Линкоры типа Исе. Архів оригіналу за 4 квітня 2012. Процитовано 30 жовтня 2011.
  • Wreck of the Japanese Battleship Hyuga in Kure 1946 Кінохроніка. Зйомки затопленого Х'югу у Курі