Користувач:NeoWlodek/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

1890-ті[ред. | ред. код]

Банкрутство «Олд Касл Свіфтс» - першої професійної футбольної команди в Ессексі, яка була створена в 1892 році працівниками судноплавної компанії Castle Shipping Line, відкрило можливість для створення нового футбольного клубу в тодішньому району Вест-Гем.

Бізнесмен Арнольд Гіллз, керуючий директор Thames Ironworks and Shipbuilding Company, звернувся до одного зі своїх бригадирів, місцевого футбольного арбітра Дейва Тейлора, із запитанням, чи не міг би він організувати футбольну команду заводу.

Пан Гіллз сам був завзятим і дуже здібним спортсменом і був добре відомий своїм ентузіазмом до фізичних вправ, здорового способу життя, гри в гольф, тверезості та заохоченням своїх працівників до участі в громадських заходах.

У молодості він був чемпіоном Англії з бігу на милю і три милі, грав у крикет і футбол - в останній на найвищому рівні.

Гіллз був у стартовому складі у фіналі Кубка Англії 1877 року за команду Оксфордського університету, коли команда «Вондерерз» зазнала поразки з рахунком 2:1, і навіть представляв Англію в матчі з Шотландією в якості аматора у квітні 1879 року.

До заснування футбольного клубу «Темз Айронворкс» Гіллз вже наглядав за створенням низки спортивних клубів, включаючи крикет, біг, веслування, велоспорт, а також юнацької футбольної команди, духового оркестру, оперного гуртка та дискусійного клубу, серед інших.

У червні 1895 року в газеті компанії «Thames Iron Works Gazette» було оголошено про створення футбольного клубу, і Тейлор почав збирати команду та організовувати товариські матчі на сезон 1895/96.

До нового футбольного клубу «Темз Айронворкс» приєдналися колишні гравці та працівники «Олд Касл Свіфтс» та «Олд Сент-Люк» - ще одного місцевого клубу, який об'єднався з «Олд Касл Свіфтс» у 1894 році, в тому числі почесний секретар «Олд Сент-Люк» пан А. К. Девіс, який згодом став його директором.

Новий клуб переїхав на нещодавно звільнену територію «Олд Касл Свіфтс», Херміт Роуд, менш ніж за милю на північ від Thames Ironworks and Shipbuilding Company.

«Темз Айронворкс» також перейняв кольори «Олд Касл Свіфтс», а перша форма нового клубу була повністю традиційного оксфордського синього кольору. Відображаючи ще одну велику пристрасть Гіллза - патріотизм, у 1896/97 році на смузі з'явився Юніон Джек, а з листопада 1897 по 1900 рік команда носила нову червоно-біло-блакитну форму.

Заснувавши новий клуб і зібравши команду з близько 50 майбутніх гравців-аматорів, Тейлор повернувся до своєї колишньої ролі арбітра, залишивши керівництво секретарю компанії Thames Ironworks Френсісу Пейну, який став головою і головним директором.

На полі гравців тренував співробітник Thames Ironworks Тед Харсент, а тренером і фізіотерапевтом був призначений ще один колишній гравець Олд Касл Свіфт, Том Робінсон.

Робінсон проводив вечірні тренування двічі на тиждень по вівторках і четвергах у шкільному класі з газовим освітленням у школі Трініті-Черч на Баркінг-роуд у Каннінг-тауні, де гравці виконували вправи з фізичної підготовки в армійському стилі. Вони також ходили на пробіжки місцевими вулицями.