Ессекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ессекс
Географія
Статус Церемоніальне і (дрібніше) неметропольне графство
Регіон Східна Англія
Площа
Загальна11-е місце в Англії
3670 км2
Адміністративна11-е місце в Англії
3465 км2
Адміністративний центрЧелмсфорд
ISO 3166-2GB-ESS
Код ONS 22
NUTS 3 UKH33
Демографія
Населення1 688 400
Місце в Англії6-е
Густота460 на км2
Адм. нас.1,376 400
Місце в Англії2-е
Етнічний склад 96.8% білих
1.2% вихідців із Південної Азії
Адміністративний поділ
  1. Гарлоу
  2. Еппінг Форест
  3. Брентвуд
  4. Бейзілдон
  5. Касл Пойнт
  6. Рочфорд
  7. Мелдон
  8. Челмсфорд
  9. Аттлсфорд
  10. Брейнтрі
  11. Колчестер
  12. Тендрінг
  13. Таррок (Єдиний адм. округ)
  14. Саутенд-он-Сі (Єдиний адм. округ)
Мапа
Мапа
 Ессекс у Вікісховищі

Е́ссекс (Е́секс, англ. Essex, МФА [ˈɛsɨks]) — графство на сході Англії. Входить до складу регіону Східна Англія. Адміністративний центр — Челмсфорд.

Те, що називається Ессексом, раніше було під контролем триновантів у залізну добу. Вони заснували поселення в Колчестері — сьогодні найстаріше зареєстроване місто Британії. Спочатку місто завоювали римляни, згодом розграбували тринованти під час повстання Боудіки. У ранньому середньовіччі регіон захопили сакси, які утворили королівство Ессекс; за ними пішли вікінги, які після перемоги в битві при Молдоні змогли взяти першу данину у короля Етельреда. Після норманського завоювання більша частина графства стала королівським лісом, а в 1381 році населення графства активно залучено до селянського повстання. Наступні століття були стабільнішими, економіка графства ставала все більш прив’язаною до економіки Лондона; у дев'ятнадцятому столітті залізниці дозволили розвинути такі прибережні курорти, як Клактон-он-Сі, Лондонський порт перемістився вниз по річці до Тілбері. Подальший розвиток включав нові міста Базілдон і Харлоу, розвиток Гарвічського міжнародного порту та нафтової промисловості.

Географія[ред. | ред. код]

Загальна площа території 3670 км² (11-те місце); територія адміністративної області — 3465 км² (також 11-те місце). На південному заході Ессекс межує з Великим Лондоном, на заході — з графством Гартфордшир, на півночі — з графствами Кембриджшир і Суффолк, на півдні — з графством Кент.

У південно-західній частині Ессекса знаходиться частина старого лісового масиву Еппінг-Форест, вперше згаданого в XVII столітті, який дав назву одному з районів графства.

Економіка[ред. | ред. код]

Найзначніша частина місцевої економіки — сфера послуг, але промисловість і сільськогосподарський сектор також присутні.

Індустрія сконцентрована на півдні графства, більша частина його територій віддана під сільське господарство. Серед промислових центрів можна виділити місто Харлоу — великий центр виробництва електроніки, який також спеціалізується на наукомісткій галузі та фармацевтиці; Брентвуд, у якому розташовується європейська штаб-квартира компанії Ford Motor Company; Лохтон, у якому друкують британські та іноземні банкноти; Челмсфорд, колишній значущий центром електроніки з початку існування індустрії, де тепер розташовано безліч фінансових і страхових компаній, а також знаходиться штаб-квартира виробника безалкогольних напоїв Britvic. Але панівне становище в графстві займають дрібномасштабне виробництво і сфера послуг. У Колчестері розташовані частини британської армії, що стимулює місцеву економіку. У Турроці знаходиться один з перших в Англії позаміських торгових центрів — Lakeside, популярність якого не згасає, незважаючи на суперництво з комплексом Bluewater і завантаженістю найближчій автотраси — М25.

Спорт[ред. | ред. код]

У графстві є кілька футбольних команд, проте ніхто з них ще жодного разу не потрапляв в прем'єр-лігу. Також є команди з реслінгу, спідвею, хокею, але всі вони змагаються тільки на регіональному рівні.

Персоналії[ред. | ред. код]